latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:02 ⇒ 10:17 | Аутор: Агенције

Вучић: Јункера поштујем, али не подносим лажне симетрије

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да не жели да говори о одговору Европске комисије на његово писмо, да поштује Јункера, али и да не подноси лажне симетрије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Не подносим када се све поистовећује и када се праве лажне симетрије и равнотеже, мислим да то сви часни људи теже подносе", рекао је Вучић.

"То је и одговор на дилеме зашто нећемо да одговарамо ни Хрватској, ни било коме другом. За народ и за државу су нам рекли да је 'шака јада', не за неког политичара, и то смо прећутали", подсјетио је Вучић.

Он је рекао да је то прећутано "не зато што смо слаби, већ зато што смо довољно јаки да бринемо о својој будућности".

Закључио је да би свакако највише поена добио "када би брутално одговорио", али неће, јер хоће да брине о будућности.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић потврдила је да је предсједник ЕК Жан Клод Јункер одговорио на писмо премијера Србије Александра Вучића и да је у писму изразио забринутост поводом најновијег развоја ситуације у односима између Србије и Хрватске.

Он је у писму позвао на повратак конкструктивном билатералном ангажовању.

Како наводи Коцијачич, Јункер је у писму нагласио да су добри сусједски односи и регионална сарадња, као и помирење, фундаментални принципи које морају да поштују све земље кандидати за чланство у ЕУ и потенцијални кандидати, али и исто тако и све државе-чланице Уније у региону.