latinica  ћирилица
01/09/2016 |  09:18 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Сребреница: Почела настава у свим школама, бошњачки ђаци у клупама

Настава у новој школској години у свим сребреничким школама јутрос је почела редовно, а у школским клупама су и бошњачки ђаци.
Сребреница - школа - Фото: СРНА
Сребреница - школаФото: СРНА

Замјеник директора "Прве основне школе" Сребреница Амела Хаџић изјавила је Срни да је прије неколико дана одржан састанак родитеља бошњачких ученика на коме је одлучено да њихова дјеца редовно крену у школу.

Родитељи бошњачких ученика не желе да дјеци ускрате квалитетно образовање и да их испишу из образовног система Републике Српске као што су то претходних година учинили родитељи ђака Бошњака из Коњевић Поља код Братунца, који експерименталну наставу похађају у вјерском објекту у Новој Касаби према наставном програму Сарајевског кантона, одакле долазе и наставници који ту изводе наставу у импровизованим условима.

Овим се демантују гласине и раније тврдње појединаца и начелника ове општине Ћамила Дураковића да бошњачка дјеца неће похађати наставу ако им се не омогући да изучавају "босански језик".

Према подацима добијеним у управама школа, данас је наставу у двије основне школе са подручним одјељењима и у Средњошколском центру у Сребреници почело да похађа 850 ученика.

Тачан број ће се знати тек за неколико дана јер због изражене флуктуације становништва на овом подручју, неки ученици се исписују и одлазе у друге средине, а неки се данас пријављују да похађају наставу у сребреничким школама, што је посебно изражено у основним школама.

Директор "Прве основне школе" Сребреница Драги Јовановић рекао је Срни да је међу 420 ученика ове школе 40 првачића који ће похађати наставу у централној школи у Сребреници, подручној школи у Поточарима и шест подручних одјељења у селима. Ове године уписано је за 17 првачића мање него лани.

"У Основној школи `Коста Тодоровић` у Скеланима ученика је мање него прошле године, а од 81 ђака само је шест првачића", рекла је директор школе Соња Моћевић.

Питање превоза ученика из сеоских средина на наставу, као и продуженог боравка у школи у Поточарима на вријеме је ријешено и ученици су јутрос стигли на вријеме на наставу.

У Средњошколском центру "Сребреница" реализован је план уписа и спремно је дочекан почетак школске године, а настава ће се одвијати у двије смјене као и претходних година.

Директор Средњошколског центра Момчило Цвјетиновић каже да су у први разред уписана четири одјељења са укупно 98 ученика, колико је одобрило Министарство просвјете и културе Републике Српске, иако је интересовање било много веће него претходних година.

"Због ограниченог броја мјеста морали смо да одбијемо више од 30 ученика, односно више од једног одјељења", рекао је Цвјетиновић Срни.