latinica  ћирилица
01/09/2016 |  09:16 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Научни скуп "Економија данас" у Андрићграду

У Андрићграду је данас почео научни скуп "Економија данас", о теми "Слободе, конкуренција, субвенције", на којем учествује око 80 референтних научних радника из земље и иностранства.
Научни скуп у Андрићграду - Фото: СРНА
Научни скуп у АндрићградуФото: СРНА

Скуп, који ће трајати два дана, отворио је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, апелујући да се што више повезује теорија и пракса.

"Наука, пракса, однос према међународној и домаћој економији су четири кључна фактора у економији за нас у Српској. Ако ми само прихватимо теорију може се десити да добијемо апстрактан модел економије који је непримјенљив, а ако прихватимо праксу добићемо аматеризам", истакао је Кузмановић.

Он је навео да Академија наука и умјетности подржава овај скуп јер сматра да на таквим скуповима треба да се дају нове идеје, као и да је задатак Академије да повеже праксу и теорију и тако допринесе развоју Републике Српске.

"На овом скупу расправљаће се о веома важним питањима, прије свега о економским, која се односе на слободе у економији. У економији су слободе кретање капитала, робе, лица, идеја", рекао је Кузмановић.

Кузмановић је истакао да је Андрићград, у којем је био много пута, сјајан избор за одржавање научног скупа јер је то мјесто гдје се форсира наука, интеграција, гдје треба заједнички наступати за развој науке и економије.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да се на овом скупу, који се у Андрићграду организује трећи пут, дају нове идеје за развој и допринос економије у укупном развоју привреде и друштва у Републици Српској.

Он очекује да се добију одређени приједлози у вези са економским развојем у Српској, односно помоћ економиста у привредном развоју у свекупуном развоју друштва.

"Овај скуп је по саставу учесника до сада најквалитетнији и на њему ће предавање одржати врхунски стручњаци из Србије и Републике Српске и других земаља", нагласио је Грујић, додајући да скупу присуствује шест академика, што је врхунац квалитета и знања у области економије.

Он је навео да се Универзитет у Источном Сарајеву, који је организатор научног скупа "Економија данас", труди да помогне привредни развој средине у којој дјелује.

Предсједник Научног одбора скупа Спасоје Тушевљак истакао је да је ово референтан и интердисциплинаран скуп, гдје се говори о свим изазовима и проблемима економије данас у свијету, посебно о изазовима са којима се суочавају мале земље у транзицији.

"Наш капацитет је такав да не можемо утицати на глобалне токове, али се морамо окренути нашим ресурсима. Ми желимо да нашим радом и идејама учинимо све да се овдје живи боље. Наш избор је економија изврсности, гдје ми на нашим материјалним вриједностима и људима, тамо гдје имамо компаративне вриједности морамо подизати квалитет, развојем одређених институција, пројеката", нагласио је Тушевљак.

У оквиру научног скупа, у 18.00 часова биће одржан округли сто "Политичка стабилност као основа економског опоравка и развоја Републике Српске и БиХ" на који су позвани званичници институција Српске и БиХ, угледни интелектуалци, представници међународних организација које дјелују у БиХ и медија.

Предвиђено је да другог дана учесници посјете значајне културно-историјске и вјерске споменике, као и туристичке дестинације у Вишеграду, Новом Горажду и Чајничу.