latinica  ћирилица
01/09/2016 |  09:07 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Западна обала: Израел одобрио проширење јеврејских насеља

Израел је одобрио градњу 285 нових домова у јеврејским насељима на Западној обали, саопштила је мировна активисткичка група "Мир сада".
Јеврејска насеља на Западној обали (фото: aa.com.tr) -
Јеврејска насеља на Западној обали (фото: aa.com.tr)

У насељу Елкана биће направљена 234 нова стамбена објекта, у Беит Арјеу 30, а у Гуват Зеву 20 нових кућа. Ретроактивно су издате дозволе за 179 постојећих кућа у насељу Офарим, наводи се у извјештају.

САД су саопштиле раније да су "дубоко забринуте" и упозориле да ширење досељеничких насеља представља "веома озбиљну и растућу пријетњу" за мир са Палестинцима.

Око 570.000 Израелаца живи у преко 100 насеља направљених од када је Израел 1967. године заузео Западну обалу и источни Јерусалим. Према међународном праву, ова насеља су илегална, али Израел то оспорава.

Организација "Мир сада" извијестила је да је, са новом одлуком, цивилна администрација на Западној обали, којом руководи израелска војска, од почетка године одобрила градњу 2.623 нове стамбене јединице.

Међу њима је 756 илегално изграђених објеката, који су ретроактивно добили дозволе.

Високи амерички званичник рекао је агенцији АФП да ширење насеља за јеврејске досељенике и наставак уништавања палестинских домова "фундаментално поткопавају шансе за рјешење са двије државе и ризикују утврђивање реалности са једном државом и наставком окупације и сукоба".