latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: РТС

Косовски парламент о демаркацији, опозиција најавила протесте

У Приштини је за данас најављена седница скупштине на којој би требало да се гласа и о приједлогу косовске владе о демаркацији границе са Црном Гором.
Приштина - парламент - Фото: СРНА
Приштина - парламентФото: СРНА

Опозиција је због противљења том приједлогу најавила протесте у Приштини, у исто вријеме када је заказана и сједница парламента. Демаркација је услов да Косово добије визну либерализацију са земљама Европске уније.

Најава новог гласања о демаркацији може да изазове и нове нереде и погорша ионако лошу безбједносну ситуацију на Косову. Владајуће, али и опозиционе странке ријешене су да заврше са овим питањем, јавља дописник РТС-а.

Један од лидера покрета "Самоопредјељење" Аљбин Курти, рекао је да ће се присталице те организације "свим расположивим средствима супротставити одлуци о демаркацији са Црном Гором".

Полиција се због могућих нереда припрема да у центар Приштине довуче додатне снаге, како би обезбјеђивала зграде скупштине и владе. У приправности су и друге безбједносне службе, укључујући и међународне.

Због демаркације и формирања Заједнице српских општина на Косову је готово годину дана блокиран политички живот.

Опозиција је у више наврата организовала масовне протесте који су прерастали у насиље на улицама Приштине. Не искључује се понављање истог сценарија.

То би додатно отежало ионако крхку ситуацију на Косову. Школе наставе на албанском језику неће почети да раде до петог септембра. Објашњење за то је да нису још одштампани уџбеници, али се суштински наводи да је прави разлог могућност избијања насиља на Косову.

Владајућој већини треба 80 посланика да би ратификовала споразум са Црном Гором о демаркацији.

Посланици Српске листе неће учествовати у данашњој сједници, рекао је агенцији Бета члан посланичког клуба те листе у парламенту Косова Ненад Рашић. Рашић није навео разлоге због којих Српска листа неће учествовати на сједници. Без њих нема кворума да демаркација и прође.