latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:40 ⇒ 11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп тврди да ће Мексико платити зид, Пења Нијето да неће (ВИДЕО)

Републикански кандидат за предсједника САД Доналд Трамп поручио је послије састанка са мексичким предсједником Енрикеом Пеном Нијетом да ће, ако буде изабран, Мексико платити зид на граници који планира да изгради.
Доналд Трамп (фото:.srbijadanas.net) -
Доналд Трамп (фото:.srbijadanas.net)

"Мексико ће платити, вјерујте ми. Они то још не знају, али платиће за зид", рекао је Трамп у Фениксу пошто је дошао право из Мексико Ситија гдје је разговарао са Нијетом, преноси АФП.

Он је у говору такође изнио свој план о имиграцији који укључује депортовање имиграната са криминаних досијеом и поништавање извршних овлашћења која штите милионе нелегалних имиграната.

И док је Трамп рекао да са Нијетом није разговарао о томе ко ће платити изградњу зида, мексички предсједник тврди другачије.

"На почетку разговора са Доналдом Трампом јасно сам ставио до знања да Мексико неће платити зид", написао је Нијето на Твитеру.

Трамп: Илегални мигранти никад неће добити легални статус

Републикански кандидат за предсједника САД Доналд Трамп је оштро упозорио оне који намЈеравају да илегално уђу у Америку да никад неће добити легални статус у тој земљи.

"Наша порука свијету је сљедећа: не можете да добијете легални статус нити да постанете држављанин САД ако у нашу земљу уђете илегално", поручио је Трамп у говору у Финиксу, где је представио свој план у десет тачака против илегалне имиграције.

"Не можете тек тако да кришом уђете у ову земљу, притајите се и чекате да се легализује ваш статус. Ти дани су завршени", истакао је амерички милијардер, а пренијела агенција АФП.

Трамп, између осталог, планира да депортује имигранте са кривичним досијеима, поништи указе предсједника Барака Обаме којима су заштићени милиони миграната без докумената и блокира државно финансирање градова у САД који забрањују дискриминацију радника без докумената.

"Међу наше приоритете спада уклањање криминалаца, чланова банди, безбједносних пријетњи, људи којима је истекла виза, људи који су терет за буџет, односно оне који се ослањају на социјалну помоћ а илегално бораве у земљи", истакао је Трамп.

Он, међутим, није јасно изнио шта ће бити са 11 милиона људи који тренутно живе у САД са нерегулисаним статусом, осим што је сугерисао да ће, уколико желе легитиман статус, морати да изађу из САД и онда поново уђу на легални начин, наводи АП.