latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел, Ренци: Вратити кућама мигранте који не могу да остану

Италијански премијер Матео Ренци и њемачка канцеларка Ангела Меркел сагласили су се у сриједу да појачају напоре како би мигранте, који немају права на азил у Европи, послали назад у земље из којих потичу.
Матео Ренци и Ангела Меркел (архив) - Фото: AP
Матео Ренци и Ангела Меркел (архив)Фото: AP

"Сви ми у Европи морамо радити на репатријацији оних који немају права да остану... Незамисливо је да све можемо да примимо", рекао је Ренци послије састанка са Меркеловом у италијанском граду Маранелу.

У истом тону, Меркел је рекла да не могу сви мигранти да остану у Европи.

"И Италија има исти проблем, дакле имамо заједничку агенду. Они који немају право да остану морају да буду враћени у земље из којих потичу", истакла је немачка канцеларка.

Она је указала на споразум који су ЕУ и Турска потписали у марту, с циљем да се заустави прилив миграната у Европу, као на примјер како сарадња може да помогне да се заустави илегална миграција.

Додала је да би требало употријебити економске подстицаје како би они који планирају да емигрирају остали у својим земљама.

"Важно је да постигнемо договор са земљама из којих мигранти потичу", рекла је Меркел, дајући као примјер споразум Италије, Француске и Њемачке са Малијем и Нигером у циљу унапређења економског раста у супсахарским земљама.

Меркел је такође у сриједу, приликом посјете Италији, изразила жаљење због смрти 292 људи у земљотресу који је прошле недјеље погодио централну Италију, рекавши да је Њемачка спремна да помогне у обнови Италије.