latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:25 ⇒ 08:27 | Аутор: СРНА

Београд: Књижевници о страдањима сарајевских Срба

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ, са колегама Недељком Зеленовићем и Гораном Врачаром, боравиће данас и сутра у Београду, гдје ће говорити о страдањима сарајевских Срба и промовисати своје романе "Владика, слава Му и милост" и "Рука анђела".
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Роман "Владика, слава Му и милост" описује земаљски живот Светог Василија Острошког у 17. вијеку, а у фокусу романа аутор је живот, борба и страдање Срба у 17. вијеку.

Промоција романа "Владика, слава Му и милост" биће одржана сутра на Врачару у организацији Удружења "Ћирилица".

Пржуљ ће први пут у Србији промовисати и роман о Гаврилу Принципу и "Младој Босни" под називом "Рука анђела".

Промоција ових романа реализује се у оквиру манифестације посвећене страдалим Србима у Сарајеву током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

У Београду ће вечерас са почетком у 19.00 часова бити одржан округли сто, који организује "Ћирилица".

Заједно са пјесницима Источног Сарајева, Београђанима и представницима више удружења говориће и српски борци са подручја Сарајевско-романијске регије, те свједочити о страдањима и борби српског народа са ових простора, а све са циљем презентовања истине о бомбардовању Срба осиромашеним уранијумом, као и биткама за ослобођење и одбрану српских територија и огњишта.

У просторијама "Ћирилице", близу храма Светог Саве на Врачару, биће приказани и документарни филмови који свједоче о борби и страдњу српског народа у Сарајеву и околини.

За 11. септембар планирана је промоција Пржуљевих романа у Културном центру у Суботици, а потом 12. септембра у Матици српској у Новом Саду, док ће 13. септембра књиге бити представљене у Врбасу.