latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:21 ⇒ 08:22 | Аутор: Б92

Нови предсједник Бразила Мишел Темер положио заклетву

Мишел Темер положио је у Конгресу заклетву за предсједника Бразила, пар сати након што је Сенат смијенио Дилму Русеф са тог положаја, а нови предсједник је потом одржао и први састанак Кабинета, јављају агенције.

Темер, искусни политичар десног центра који је постао љути непријатељ Русефове, поручио је да поправљање бразилске економије неће бити лако, али да му је приоритет да ове године повећа јавне трошкове, привуче стране инвестиције, смањи незапослост и почне реформу пензионог система, преноси Ројтерс.

Нови предсједник је на састанку Кабинета, који је уживо преносила телевизија, упозорио да неће толерисати подјеле унутар своје коалиције.

Темер, који је донедавно био потпредсједник Бразила, а у међувремену је преузео руковођење земљом од маја када је Русеф суспендована, довршиће њен мандат до 2018. године.

Он је именовао нову владу са агендом да Бразил преоријентише удесно послије више од деценије љевичарске владавине, током које је 29 милиона људи извучено из сиромаштва, али и током које је земља утонула у корупцију и доживјела економски суноврат.

Остаје неизвјесно да ли ће Темер имати довољну подршку гласача да спроведе болне реформе уз строгу штедњу које је обећао, оцјењује АФП.

Бразилски Сенат смијенио је са положаја љевичарску предсједницу Русеф због кршења буџетских закона, чиме је окончана процедура опозива која је поларизовала ову латиноамеричку земљу и паралисала њену политику у протеклих девет мјесеци.

Сенат је такође данас, одвојеним гласањем, одлучио да Русефовој неће бити забрањено да обавља јавне функције.

Обављање јавних функција јој је, иначе, према бразилском закону, могло бити забрањено у наредних осам година.

Русеф је одбацила одлуку Сената о њеном опозиву као "парламентарни пуч" и најавила да ће жалити на ту одлуку, обећавши повратак своје Радничке партије на власт и позвавши присталице да се боре против конзервативне агенде која је добила замајац њеним опозивом.

Русеф је смјењена после 13-годишње љевичарске владавине у највећој економској земљи Латинске Америке.