latinica  ћирилица
31/08/2016 |  22:25 ⇒ 01/09/2016 | 08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија: Парламент изгласао неповјерење Рахоју

Већина посланика шпанског парламента изгласала је данас неповјерење предсједнику техничке владе Маријану Рахоју, чиме је онемогућено формирање функционалне владе и продубљена политичка криза у земљи, а уједно је почело и одбројавање до трећих избора за само годину дана, јављају агенције.
Маријано Рахој - Фото: AP
Маријано РахојФото: AP

Рахоју, лидеру конзервативне Народне партије (ПП), посланици су изгласали неповјерење са 189 гласова према 170, послије жустре расправе у парламенту, преноси АФП.

Садашњем премијеру је била потребна апсолутна већина од 176 гласова у 350-чланом парламенту, али га је подржала само његова партија, центристички покрет Сијудаданос и један посланик са Канарских острва.

ПП, која је на власти од 2011, освојила је већину посланичких мјеста на изборима у децембру и јуну, али је оба пута остала без апсолутне већине пошто су се гласачи окренули новоформираним страначким опцијама.

У петак ће у парламенту бити одржано још једно гласање о повјерењу, а Рахоју ће тада бити потребна проста већина, односно више гласова у његову корист него против њега, али су мали изгледи да ће он у томе успјети, оцјењује француска агенција.

Социјалисти, који су на изборима били другопласирани, одбили су да подрже Рахоја, а њихов лидер Педро Санчез рекао је парламенту да Рахој "нема кредибилитет".

Уколико не буде оформљена нова влада за два мјесеца, парламент ће поново бити распуштен, а Шпанци ће бити позвани на нове изборе 25. децембра, наводи АП.

Међутим, Социјалисти и друге странке су већ предложили да се скрати кампања како би поновљени избори били одржани 18. децембра.

Аналитичари сматрају да су, с обзиром на чврсте ставове партија, трећи избори сада највјероватнији сценарио.

Одсуство функционалне владе у Шпаније послије избора који су два пута одржани без одлучујућих резултата утицало је на посустајање у инвестицијама усљед осмомјесечног политичког застоја, а постоје наговјештаји да то почиње да ограничава и снажан економски опоравак земље, закључује Ројтерс.