latinica  ћирилица
31/08/2016 |  19:55 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Актив жена СНСД Добој донирао књиге штићеницима Дома за незбринуту дјецу

Актив жена Градског одбора СНСД-а Добој и народни посланик ове странке Јасна Лукић вечерас су донирали школске књиге штићеницима добојског Дома за незбринуту дјецу.
Актив жена СНСД Добој донирао књиге штићеницима Дома за незбринуту дјецу - Фото: РТРС
Актив жена СНСД Добој донирао књиге штићеницима Дома за незбринуту дјецуФото: РТРС

Лукићева је истакла да је ријеч о традиционалној акцији "Пријатељској кући" у Добоју, коју води холандска хуманитарка Марлиз ван Хофен,у којој тренутно борави осам штићеника, од чега су седморо школског узраста.

Она је рекла да је задивљена хуманошћу Ван Хофенове која је дјеци без родитељског старања, прије свега, пружила љубав, топлину, дом, васпитање и омогућила школовање.

Лукићева је захвалила чланицама Актива жена СНСД Добој, предсједнику Дијани Каленић, те Гордани Средановић и Тијани Васиљевић–Стокић које су и кандидати за одборнике у Скупштини града што су се прикључиле хуманитарној акцији и помогле њену реализацију.

Лукићева је навела да је Влада Републике Српске издвојила око 1.100.000 КМ за бесплатне уџбенике дјеци у основним школама у Републици Српској за школску 2016/2017 годину.

За набавку бесплатних уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе обезбијеђено је 987.000 КМ, а за одличне ученике од трећег до деветог разреда који долазе из породица са четворо и више дјеце око 200.000 КМ.

Бесплатне уџбенике за први и други разред основних школа, те одличне ученике од трећег до деветог разреда из категорије вишечланих породица Влада Републике Срспке обезбјеђује 10 година.

Холанђанка Марлиз ван Хофен основала је 2000. године "Пријатељску кућу" у Добоју за бригу и смјештај дјеце која су по рођењу остављена од својих родитеља, те је 1. марта те године у овој кући збринуто првих четверо напуштених малишана.

До сада је кроз ову кућу прошло 50 штићеника, а моментално је смјештено и под бригом овог дома осам, од којих је седам школског узраста.Данас је било ријечи о проблемима са којима се ова кућа сусреће, те недовољној подршци од локалне власти у Добоју, имајући у виду да ова кућа чини много за напуштену дјецу којима је помоћ и најпотребнија.