latinica  ћирилица
31/08/2016 |  19:35 ⇒ 01/09/2016 | 07:56 | Аутор: РТРС

Додик: ПИК служи за промоцију бошњачких интереса (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас за РТРС да је ПИК нелегално тијело које не постоји у Уставу, нити у Дејтонском споразуму.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Чудно је да у том Савјету нема Србије и Хрватске, а да се налазе Турска и неке друге земље. Многа саопштења које је ПИК до сада износио скоро да нису ништа значила - рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је референдум о Дану Републике реакција на акцију коју је произвео Бакир Изетбеговић, те да јучерашња изјава амбасадора ПИК-а није валидно, јер није продукт консензуса свих чланица.

- Пошто нема Русије, очигледно да то не значи много. То можемо да видимо као мишљење једне групе земаља и ништа више. У том погледу је видљиво да је оно што је Бакир Изетбеговић говорио прије 10 дана само написано у том тексту - рекао је предсједник Српске и додао да ПИК искључиво служи за промоцију бошњачких интереса у БиХ.

Говорећи о сутрашњем састанку у Београду, Додик је рекао да су у питању редовне консултације са државним врхом Србије.

- Одговорнопст коју Србија показује за оно што се овдје дешава у оквиру је онога што је промовисано као званична политика - подршка Дејтонском споразуму, територијалном интегритету, подршка Републици Српској кроз специјалне везе и оно што је премијер Вучић прије неки дан рекао да се неће мијешати у унутрашње ствари. Ово треба разумјети као један информативни састанак - рекао је предсједник Српске за РТРС.

Референдум ће бити одржан 25. септембра

Референдум ће бити одржан 25. септембра, поручио је предсједник Српске Милорад Додик у интервјуу за Н1.

- Не чинимо ништа што би могло угрозити мир. Позив на референдум није антидејтонска и антиуставна активност. Никакве приче о сецесији нема - изјавио је Додик. Мишљење ПИК-а у суштини одражава политичку подршку криминалу који су, каже, чинили високи представници, од првог дана до данас.

- 25. септембра је референдум и нема одгађања. Ако нам не дају спискове, онда ће спискове урадити наша локална заједница. Они који нису на списковима ће се уписати и гласати. Нико не треба бринути о томе. Могу да раде шта хоће, али референдум ће бити одржан - рекао је Додик.

ПИК, каже Додик, није морао ни засједати, јер је то све Бакир Изетбеговић рекао. Нема угрожавања Бошњака. Они су заступљени на свим мјестима у Републици Српској како је предвиђено уставом, а референдумом им је дата могућност да кажу свој став. Политичари у Српској показују да нису отуђена политичка елита како их поједини називају - питаћемо народ о 9. јануару и отићи у парламент, нагашава предсједник Додик.

- Нигдје се никада није десило да се референдум спроведе, а да не обавеже политичке структуре. Након референдума ћемо ући у Парламент и прогласити Дан Републике Српске. Ако је ПИК хтио користити сједницу да смири ситуацију, то је требао радити прије доношења одлуке Уставног суда. Писаће "9. јануар Дан државности Републике Српске". Поздрављам Иванићев приједлог - рекао је предсједник Српске.