latinica  ћирилица
31/08/2016 |  18:51 ⇒ 22:03 | Аутор: Б92

Дилма Русеф више није предсједнице Бразила

Прва жена предсједник Бразила Дилма Русеф смијењена је са те позиције гласањем у сенату, са 61 гласом за смјену и 20 гласова против.
Дилма Русеф - Фото: AFP
Дилма РусефФото: AFP

Њено мјесто заузеће Мишел Темер, адвокат и доскорашњи потпредсједник Бразила, који је обављао предсједничке дужности за вријеме суспензије Русефове.

Темер ће на том мјесту остати двије године и три мјесеца, колико је преостало у мандату Русефове, а која напушта предсједничко мјесто иако није изгубила на изборима.

Сенат је у мају суспендовао Дилму Русеф са власти, а за вршиоца дужности шефа државе поставио њеног потпредсједника Мишела Темера.

Она је оптужена за буџетске малверзације и незаконите књиговодствене радње, као и за противзаконито издавање уредби о уплатама влади, без претходне сагласности Конгреса.

Русеф се терети и за неовлашћено коришћење кредита државних банака за финансирање програма и одлагање њихове отплате и за лажирање стања у јавним финансијама.

Она неће моћи да обавља јавну функцију у наредних осам година, а противници је оптужују за највећу превару у историји земље, док присталице тврде да у њеном поступању није било "ничег незаконитог" и да су сви њени претходници чинили исто.

Бразил, највећа и најразвијенија земља Јужне Америке, суочава се са високом стопом незапослености и буџетским дефицитом од 45 милијарди долара, као и с политичким и социјалним кризама изазваним корупционим скандалима и масовним отпуштањем.

Русеф: Одлука о опозиву је пуч, жалићу се и вратићу се

Смијењена бразилска предсједница Дилма Русеф одбацила је данашњу одлуку Сената о њеном опозиву као "парламентарни пуч" и најавила да ће жалити на ту одлуку, обећавши повратак своје Радничке партије на власт, јавиле су агенције.

- Одлучили су да прекину мандат предсједника који није починио никакав злочин. Осудили су недужну особу и извели парламентарни пуч - рекла је она у првом реаговању на одлуку, недуго након што је Сенат одлучио да је смијени са положаја због кршења буџетских закона.

Њен конзервативни противник Мишел Темер, који је донедавно био потпредсједник Бразила, а у међувремену је преузео руковођење земљом од маја када је она суспендована, вечерас ће положити предсједничку заклету и довршити мандат Русефове до 2018. године.

Русеф је изјаву дала у предсједничкој палати окружена својим присталицама, који су узвикивали "Темер напоље!", преноси АФП.

- Они мисле да су нас потукли, али гријеше... Вратићемо се. Вратићемо се да наставимо наш пут ка једном Бразилу у којем је народ суверен - поручила је Русеф.

Она је позвала своје присталице да се боре против конзервативне агенде која је добила замајац њеним опозивом, поручивши им да ће оформити најснажнији и најактивнији опозициони фронт новој влади.

Како је истакла, њен опозив је напад на социјалне покрете и синдикате, као и на оне који се боре за своја права.

- Сада вам нећу рећи збогом. Сигурна сам да могу да кажем "Видимо се ускоро" - рекла је Русеф својим присталицама у Бразилији.