latinica  ћирилица
31/08/2016 |  18:26 ⇒ 01/09/2016 | 07:47 | Аутор: РТРС

У Београду састанак политичких представника Српске и Србије (ВИДЕО)

Савјет за спровођење мира у БиХ је неформално тијело које служи за терор над српским народом и институцијама Републике Српске, па је и јучерашњи став поводом референдума у складу с таквим понашањем и нема значаја, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.
Томислав Николић, Милорад Додик и Александар Вучић (архив) - Фото: СРНА
Томислав Николић, Милорад Додик и Александар Вучић (архив)Фото: СРНА

На састанку са државним врхом Србије сутра ће разговарати и о примјени Дејтона и раду високог представника у БиХ.

Подршка референдуму у Српској стиже и од невладиног сектора- Ветерана, Заветника, Двери и стваралаца Републике Српске.

А да ће на састанак у Београд из Варшаве, потврдио је и лидер СДС-а Младен Босић. Још се није изјаснио о закључцима ПИК-а, као ни његов страначки колега Мирко Шаровић, који каже, има пречег посла.

Ко крши Дејтон - Република Српска или високи представник? Због чега су Инцко и његови претходници заборавили на Анекс 10 Дејтонског споразума, по којем су обавезни да потписницама достављају извјештај о раду.

Предсједник Републике Милорад Додик каже да је то кршење акта којим је основана Канцеларија високог представника:"И хоћемо да Анекс 10 ставимо на дневни ред. Сутра ће бити прилика да на један одговоран начин анализирамо укупну ситуацију и са становништа спознаје коју има Србија и ми у Републици Српској".



Приоритети државног врха Србије су очување безбједности и стабилности Српске и Србије. Заштита националних интереса биће тема и сутрашњег састанака.

- Још једном желим да поновим да смо заинтересовани да сачувамо безбједност у региону, поновио је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Док Сарајево и међународна заједница од Николића и Вучића очекују да искористе добре везе с Републиком Српском и наговоре је да одустане од референдума, лидер социјалиста Петар Ђокић поручује – на састанку ће се разговарати, а не условљавати: "Ниједан званичник Србије никад нас није окупљао и од нас било шта захтијевао у смислу некаквих услова".
За састанак у Београду потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић није чуо.

Каже има "пречег посла" и да му референдум није приоритет. Данас се бавио пољопривредом и Русијом која је забранила увоз из БиХ, јер је била преварена. Увозило се месо, воће и поврће из Пољске, а онда извозило у Русију. Баш у Пољску, отпутовао је и Младен Босић који ће сутра из Варшаве право у Београд.

Зато подршку Српској и референдуму даје покрет Двери. Њен лидер Бошко Обрадовић предлаже да Скупштина Србије подржи одлуку о референдуму у Српској: "Позивам Вучића и Николића да јавно подрже одлуку Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума и да да не дозволе запданим центрима моћи да их уцјењују".

Да Београд неће условљавати Бањалуку, сматра и аналитичар Драгомир Анђелковић.

- Не очекујем притиске на Бањалуку да одустане од референдума, јер то би било штетно и за Српски и Србију, каже Анђелковић.

У случају да Србија од Српске формално затражи одлагање референдума, Анђелковић мисли да ће Бањалука истрајати у одбрани националног интереса и да никакве политике неће погоршати и покидати везе српског народа.