latinica  ћирилица
31/08/2016 |  18:03 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Драстично повећање казни за кршење саобраћајних прописа

За кориштење мобилног телефона током вожње и некориштење заштитног појаса измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђене су казне од 100 до 300 КМ, а за прекорачење брзине од 400 до 1.000 КМ.
Полиција - Фото: илустрација
ПолицијаФото: илустрација

Измјенама закона предвиђена је забрана кориштења мобилних телефона и слушалица у оба уха за пјешаке који иду путем или прелазе коловоз, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Новчаном казном од 400 КМ до 1.000 КМ биће кажњени возачи који одбију алкотестирање или имају више од 1,5 промила алкохола у крви.

Казне од 400 КМ до 1.000 КМ предвиђене су и за возаче који возе неисправан аутомобил, као и оне који превозе дијете млађе од 12 година на предњем сједишту.

За младе возаче до двије године возачког стажа предлаже се враћање забране вожње од поноћи до пет сати ујутро, осим возачима који имају уговор о раду.

Младом возачу којем буду изречена четири казнена бода поништава се возачка и мора поново да полаже возачки испит.

Прописује се оштрија санкција за возача који приликом покретања возила из мјеста нагло повећа брзину кретања на начин да долази до стварања прекомјерне буке и шкрипе.

Возилима регистрованим у иностранству више неће моћи да управљају возачи који имају стално боравиште у БиХ.

За возаче бицикала неће бити обавезно кориштење заштитних кацига, јер таква одредба дестимулативно утјече на обим кориштења бицикла као превозног средства у граду/насељу.

Новим законским рјешењима прописује се издавање нових "преносивих" таблица које би служиле за регистрацију возила која се крећу до мјеста царињења, хомологације, сервисирања, продајног и изложбеног мјеста, мјеста атестирања, мјеста складиштења/чувања, мјеста надоградње и за возила којима се обавља експериментална вожња.

Министарство комуникација и транспорта БиХ очекује да ће ове измјене и допуне, ступањем на снагу, у великој мјери допринијети подизању опште саобраћајне културе на пуно већи ниво и да ће позитивно утицати на смањење штетних посљедица саобраћаја.

Из Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да ће јавна расправа о приједлогу овог закона бити одржана почетком октобра.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу садржи рјешења која се тичу проблема нелегалног превоза путника у међународном транспорту.

Овим законом усклађује се законодавство БиХ са прописима ЕУ из области превоза путника и терета.

Нацрт закона садржи знатна побољшања у односу на ранија законска рјешења - јасније се уређује област лиценцирања превозника који учествују у међународном превозу путника или терета, дефинише се начин издавања лиценци превозника и извода лиценци за возило и квалификацијске картице возача.

Јасно се прописује обавезна документација коју превозник мора имати у возилу за вријеме обављања међународног пријевоза.

Савјет министара БиХ данас је усвојио Нацрт закона о измејнама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу, а Дом народа Парламентарне скупштине БиХ једногласно је, у првом читању, усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.