latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:35 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

СИПА претресла канцеларију тужиоца Олега Чавке (ВИДЕО)

И то се дешава у бх. правосуђу – осумњичен је тужилац да је "крао" доказни материјал из кривичног предмета – организовани криминал.
Олег Чавка - Фото: dnevni avaz
Олег ЧавкаФото: dnevni avaz

Ријеч је о тужиоцу Тужилаштва БиХ Олегу Чавки, осумњиченом да је отуђио мобилни телефон који је у оквиру другог кривичног поступка одузет од Анеса Курбеговића, једног од оптужених у предмету "Лутка".

СИПА је претресла Чавкину канцеларију у Тужилаштву БиХ. Изузела доказе и саслушала тужиоца против којег је дисциплински тужилац одмах покренуо и процедуру суспензије - до окончања истраге. 

Умјесто да у судници он поставља питања лоповима и криминалцима, тужилац Олег Чавка у својој канцеларији на слична је одговарао Сипиним истражиоцима. Одкуд мобтел осумњиченог, па оптуженог Анеса Курбеговића у Чавкином дому у Брези? А требало је да буде у правосудном комплексу.

Наиме, спорни Курбеговићев АЈФОН 5, који је био у одузетим списима има апликацију која шаље сигнале о мјесту гдје се налази. Након што је укључен, Курбеговић је добио сигнал о локацији и све пријавио СИПИ. Покренута је истрага која је истражиоце довела до Чавкиног дома, а данас и на клупу за осумњичене.

Тужилац се брани. Није каже, отуђио телефон из предмета. Већ цијели предмет у јуну и јулу носи кући. И прековремено ради!
-Апсолутно није истина да сам отуђио неки мобител. Тужиоци некад раде и код куће. Телефон није био ни у каквој приватној употреби него сложен у предмету, каже Чавка.

Истрага је, сазнајемо показала другачије. Да је тужилац не службено зарад истраге, већ приватно користио скупоцјени АЈФОН. Са властитом картицом слао и примао позиве. И то седмицама и мјесецима. Чак, како сазнајемо, и током годишњег одмора!

Незванично, споран је још један апарат из богате Курбеговићеве заоставштине. Из Тужилаштва, међутим, само штуре информације: "Тужилаштво БиХ проводи одређене активности и одлучно је да се супротстави свим облицима незаконитости и злоупотреба без изузетака, па и ако се ради о нашем упосленику."

Експресно је реаговала и канцеларија дисциплинског тужиоца. Првостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а прослиједила је захтјев за суспензију Чавке.

"Канцлеарија је затражила да првостепена дисциплинска комисија удаљи тужиоца Чавку од дужности, све до окончања истраге која се води против њега,"наведено је у саопштењу ВСТС.

Афера АЈФОН није прва у Чавкином опусу. Још 2011. године хаковао је мејл тадашњег главног тужиоца Милорада Барашина. Са њега слао лажне дописе и компромитујуће поруке. Све признао и званично кажњен умањењем плате за 10 одсто у периоду од 6 мјесеци.

У међувремену, против "хакера из Брезе" исписане су још 4 дисциплинске пријаве. Због узимања мита, непримјерених контаката са члановима криминалне групе, одавања службене тајне....

Неке од њих напрасно су и обустављане. Каква је судбина најновије? За, реформом деформисано, бх. правосуђе свакако компромитујућа!

Јер ако је тужилац заиста крао мобителе, како онда грађани да вјерују особама у тогама!?

Ако није, како да вјерују истражним органима, који су седмицама истрагу водили!?