latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:29 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

"Социјализација дјеце РС" - бијељински малишани путују у Бечиће (ВИДЕО)

У организацији Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске, у оквиру пројекта "Социјализација дјеце РС'', у суботу 3. септембра, група од 110 бијељинских малишана отпутоваће на десетодневно љетовање у Бечиће у Црној Гори.
Дани социјализације - Фото: РТРС
Дани социјализацијеФото: РТРС

Представници Фонда и Центра за социјални рад организовали су састанак за родитеље и дјецу како би их упознали са детаљима пројекта који се реализује од 2002. године. 

Пред полазак на море узбуђени су и родитељи и дјеца. Већини је ово прво одвајање од породице, али и прво љетовање. Осим добре забаве са новим другарима, очекују и да ће научити да пливају.

Бесплатно љетовање обрадовало је и родитеље који су незапослени или живе од скромних примања па немају новца да дјецу одведу на море.

Пројекат се спроводи већ 15 година, уз логистичку подршку центара за социјални рад. Из Бијељине ће, укључујући ову смјену, ове године бесплатно љетовати 175 дјеце у пратњи васпитача, спортских аниматора и координатора.

Циљ пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске" јесте задовољавање развојних потреба дјеце, развијање осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмација дјечијих потенцијала и има позитивне ефекте. Ове године, у 14 смјена, до 21.септембра љетовање је организовано за 1. 800 дјеце.

Из Фонда апелују на локалне заједнице које обезбјеђују џепарац само за малишане из борачких категорија да не раздвајају дјецу, јер су сви равноправни у овом пројекту, у оквиру којег је на јадранској обали претходних година љетовало 22.000 дјеце из социјално угрожених породица, корисника права из социјалне и дјечије заштите, из вишечланих породица, из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, као и посебно надарена дјеца и талентовани спортисти.