latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:22 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Босић: Након Брегзита, ЕУ на раскрсници

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић оцијенио је да се након референдума у Великој Британији Европска унија налази на раскрсници и да је ово тренутак за доношење важних одлука.

Босић у Варшави учествује на конференцији земаља Централне и Источне Европе посвећене питањима суверенитета и солидарности, односно предсједника парламената 12 европских земаља на којој се разговара о рјешавању кризе у функционисању ЕУ и даљем процесу интеграција нових чланица, саопштено је из парламента БиХ.

"Земље западног Балкана имају консензус у вези са даљим проширењем и све се залажу за даљи наставак процеса европских интеграција, јер би чланством у ЕУ били ријешени многи проблеми и неспоразуми у региону", истакао је Босић.

Према његовим ријечима, БиХ и 20 година послије завршетка грађанског рата осјећа посљедице ратних разарања и зато се залаже да се сви проблеми међу државама рјешавају дијалогом и мирним путем избјегавајући конфликте.

Он је навео да је Пољска једна од држава која је најбоље искористила чланство у ЕУ и европске фондове за развој привреде и економије.

Управо због таквих позитивних искустава, Босић сматра да би Пољска требало да буде лидер даљег процеса ширења ЕУ.

"Задовољни смо што Пољска снажно подржава наставак европских интеграција и заједно са осталим чланицама Вишеградске групе могла би да буде један од лидера проширења ЕУ. Суверенитет држава и већа солидарност међу народима, уз добру регионалну сарадњу, веома су важни за мир и стабилност у Европи", рекао је Босић.