latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:46 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

"Ветерани Републике Српске": Референдум мора бити одржан

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" позвало је данас на одржавање референдума о Дану Републике 25. септембра.
Ветерани Републике Српске - Фото: РТРС
Ветерани Републике СрпскеФото: РТРС

"Ветерани Републике Српске" су позвали предсједника Републике Српске, представник српских политичких странака као и све учеснике сутрашњег састанка у Београду, да не одустану од референдума 25. септембра, јер би, како кажу, одустајање значило кукавичко прихватање наметнуте воље и жеље Бакира Изетбеговића да Исламску декларацију свог оца Алије спроведе у дјело правним насиљем.

Истичу да референдум мора бити одржан, те да ће Дан Републике Српске славити без обзира на Одлуку Уставног суда БиХ, чак иако референдума не буде.

"Своје славе и рођендане ми желимо јавно да славимо јер ни ми никоме не осправамо да слави своје славе, спроводи своје обичаје и воли Републику коју доживљава као своју", наведено је у саопштењу овог удружења.

"Ветерани" су саопштили да им, уз потпуно уважавање дејтонског одређења слободе кретања и међународног јавног права на слободу мишљења и говора, не смета данашња посјета ратних ветерана тзв. Армије БиХ и њихов састанак у Бањалуци са потпредсједником Републике Српске Рамизом Салкићем.

"У складу са истим принципима не видимо ниједан разлог да се српском народу, а самим тим и нама ратним ветеранима оспорава право да се изјаснимо о жељи Бакира Изетбеговића и његових истомишљеника да се укине рођендан Републике Српске. Чак и нама који смо имали довољно лудости да се са пушком у руци боримо по шумама и чукама, је потпуно јасно да су захтјев Бакира Изетбеговића и Одлука Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике Српске само увод у њено укидање. То не можемо нити смијемо дозволити", наведено је у саопштењу.

"Ветерани" наводе да је "алтернатива неизласку не Референдум који је расписала Народна Скупштина Републике Српске пристанак на ново потурчавање" и да "српски народ то мора да зна".