latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:45 | Аутор: СРНА

СМ БиХ : Усвојен извјештај о реализацији Реформске агенде

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о напретку у спровођењу Акционог плана за реализацију Реформске агенде за ниво Савјета министара БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

У оквиру надлежности Савјета министара БиХ у потпуности је спроведено 53 одсто у односу на укупан број мјера.

Уколико се узме у обзир временска димензија /мјере су планиране за четворогодишњи период/, реализовано је 80 одсто планираних мјера за период до 3. августа, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском цестовном превозу с циљем отклањања нејасноћа у постојећем закону.

Утврђени Приједлог измјена и допуна Закона третира и проблем нелегалног превоза путника у међународном саобраћају, узимајући у обзир потешкоће с којима се сусрећу тијела надлежна за инспекцијске послове када је ријеч о доказивању прекршаја и покретању одговарајућих поступака.

Савјет министара БиХ усвојио је Стратегију за контролу малог оружја и лаког наоружања /2016-2020/, са пратећим Акционим планом.

Стратегија је урађена на основу правног оквира ЕУ, УН и осталих међународних организација с циљем јачања ефикасности свих субјеката у области контроле малог оружја и лаког наоружања у БиХ.

Овај документ посебно је усмјерен на наставак усклађивања законодавства с међународним стандардима, даље унапређење контроле унутрашњег и спољнотрговинског промета оружја, смањење инцидената почињених оружјем и броја нелегалног оружја у посједу грађана.

Стратегија је усмјерена и на унапређење повјерења грађана у институције у БиХ, као и на смањење вишкова малог оружја и лаког наоружања у посједу Министарства одбране БиХ. Посебна пажња усмјерена је на јачање цјелокупних административних капацитета свих надлежних тијела БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог меморандума о разумијевању за саудијски грант за обнову одређеног броја кућа повратника у Сребреницу и Пројект економске подршке између Саудијске Арабије и БиХ.

Ријеч је о грант средствима од око милион евра намијењеним за финансирање грађевинских радова за обнову 55 кућа повратника и набавку опреме и пољопривредних прикључака. Очекује се да ће пројекат бити довршен до краја 2017. године.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о удруживању средстава из буџета Министарства одбране БиХ у вишегодишњи пројекат транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства и Оружаних снага БиХ - Програм "Перспектива" и усвојио Информацију о овом пројекту.

Министарству одбране БиХ одобрено је да реализује Програм "Перспектива" у периоду 2016-2020 у оквиру одобрених средстава од 3.242.600 КМ.