latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:23 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Ђокић: ПИК да помогне у развоју, а не да подиже тензије

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да би Савјет за спровођење мира у БиХ могао да буде од велике помоћи када би разматрао начин како да помогне развоју БиХ и довођењу нових инвестиција, умјесто што сада покушава да драматизује питање рефереднума о Дану Републике.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

- ПИК би могао бити од огромне користи и помоћи када би сви амбасадори једног дана као тему разматрали како да путем својих држава помогну да се у БиХ донесе више капитала, како да се остваре нове инвестиције, да имамо више радних мјеста, већи и убрзани економски раст, умјест што реагује у ситуацијама како би драматизовали неко питање, као што сад покушавају драматизовати питање изласка на референдум о Дану Републик - рекао је Ђокић.

Он каже да се у Сарајеву уз помоћ "сарајевске чаршије и сећија и неких људи из међународне заједнице прави драма од тог догађаја који ће бити 25. септембра".

- Они треба да схвате да ми овдје немамо никакав скривени сценарио дјеловања који би услиједио послије тога. Након одлуке грађана на референдуму, Народна скупштина Српске ће разматрати то питање или у контексту доношења новог закона или промјене постојећег Закона о празницима, чиме ће бити реализована одлука Уставног суда БиХ - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, то што се некоме не допада да одлука Уставног суда БиХ буде спроведена на овај начин - то је његов проблем.

Ђокић сматра да је покушај гушења воље грађана у једној земљи катастрофалан са аспекта гушења демократских права и стандарда.

- Било би јако важно да амбасадори који су чланови ПИК-а дјелују у правцу давања умирујућег тона и да не потпирују ватру. Воља народа који је носећи конституент Републике Српске треба да се поштује као што поштујемо вољу сваког другог народа - рекао је Ђокић.