latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:35 | Аутор: СРНА

Новић: ПИК није саопштио ништа изненађујуће

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је данас да не види ништа изненађујуће, нити проблем у одлуци Управног одбора Савјета за спровођење мира, поготово не у смислу забране референдума о Дану Републике Српске.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

"Није ништа изненађујуће што је ПИК донио одлуку такву какву је донио и ја у томе не видим превелики проблем у смислу да се забрањује референдум. Чини ми се да је ПИК управо хтио да избалансира ствари и да су остала отворена врата и за одржавање референдума", рекао је Новић у Сарајеву.

Он није желио да коментарише сутрашњи састанак политичких лидера из Републике Српске са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем у Београду.

Према његовим ријечима, референдум у Републици Српској, како ствари сада стоје, биће одржан 25. септембра.

Амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/, уз издвојено мишљење Русије, позвали су јуче власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

Коментаришући одлуку Дома народа да продужи рок за достављање мишљења о измјени Закона о платама који се односи на накнаде, Новић је рекао да је против било каквог мијењања тог закона.

"Закон о платама мора да се темељито сагледа и то смо неколико пута тражили од Савјета министара - да сагледају све евентуалне пропусте, слабости и недостатке и да се јединствено пошаље у парламентарну процедуру. Зашто то актуелни сазив Савјета министара не ради није ми јасно и зато сам против парцијалног извлачења било каквих дијелова из Закона", навео је Новић.