latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:49 | Аутор: СРНА

"Суђење Андабаку": Тужилаштво одустало од испитивања 42 свједока

На суђењу Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу за злочине над српским цивилима у школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну 1992. године тужилац Саша Сарајлић рекао је да је одустао од саслушања 42 свједока, док их је до сада саслушано 44.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Према оптужници, Андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за Оперативну зону сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Тужилаштво БиХ данас је прочитало исказе два преминула свједока који су говорили о злостављањима и убиствима у школи "Иван Горан Ковачић".

Стојан Лаганин, који је у међувремену преминуо, у исказу Агенцији за истраге и заштиту БиХ 2006. године рекао је да је у августу 1992. одведен на испитивање у школу "Иван Горан Ковачић", гдје су га тукли.

"Велагић ме млатио. Са његовим оцем сам радио у иностранству", наводи се у исказу Лаганина.

Он је тада рекао да га је тукао и извјесни Томислав Гарић у ћелији, након чега је морао одвести војнике из школе да им покаже гдје је закопао снајпер.

"Након тога су ме опет тукли. Начелник Ибрахимовић ме испитивао. Када су ме враћали у салу школе плакао сам као мало дијете", навео је свједок.

Лаганин је у изјави навео да је насмрт претучен затвореник Војин Ковачић, те да је из сале извјесни Гарић извео Милана Ждеру, чије је тијело касније пронађено. Он је, према исказу, размијењен у фебруару 1993. године, преноси Бирн.

На суђењу је прочитан и исказ Зорке Црногорац, која је преминула 2014. године.

Она је у истрази изјавила да је била затворена у школи у којој су затвореници били премлаћивани, а неки изведени и никад нису враћени, као и да је њен брат Миливоје Црногорац претучен у школи, након чега је смјештен у болницу, у периоду кад је она пуштена из школе уз обавезу јављања.

"Посјећивала сам га. Говорио је да му у собу улази неки Бабо и да га је страх. Један дан због болова у леђима нисам отишла и те вечери су ми јавили да је скочио у ријеку и да је подлегао", навела је она.

Према оптужници, оптужени Јашаревић има надимак Бабо.

Она је рекла да су накнадно судија и инспектор из полиције рекли да јој је брат убијен и бачен у воду.

На рочишту заказаном за 7. септембар планирано је да Тужилаштво уложи материјалне доказе.