latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:14 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Поповић: Српска има право да потврди свој Дан државности

Република Српска има право да потврди свој Дан државности на референдуму, као најдемократскијем могућем начину да се изрази воља једног народа, изјавио је предсједник Српске народне партије /СНП/ Ненад Поповић.
Дан Републике -
Дан Републике

"Српски народ са оне стране Дрине је изабрао право демократије, а не силе и условљавања да изрази право на своје постојање које је загарантовано Дејтонским споразумом", навео је Поповић.

Он је указао да је спровођење референдума одлика најуређенијих демократских друштава у Европи и упитао "зашто би онда неко одузео основно демократско право Србима, осим ако не мисли да као народ, Срби не вриједе и немају иста права као остали народи у Европи".

Предсједник СНП-а указао је на то да је референдум о Дану Републике расписан у складу са Уставом и законом и да представља оправдано реаговање највиших органа српског народа на сталне покушаје да се оспори постојање Републике Српске, загарантовано Дејтонским споразумом.

"Поздрављам принципијелну позицију Руске Федерације која је подржала право народа Републике Српске на референдум, чиме је Русија још једном показала да поштује суверенитет Српске и да је искрени пријатељ Србије и српског народа", навео је Поповић у писаној изјави достављеној медијима.