latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Берлин: Пала подршка конзервативној коалицији на челу са Меркеловом

Подршка њемачких грађана владајућој конзервативној коалицији канцеларке Ангеле Меркел је опала, а анти-имиграционој Алтернативи за Њемачку порасла, показала је данас најновија анкета.

Према резултатима истраживања јавног мњења агенције Форса, владајућа коалиција демохришћана и социјалдемократа има подршку 33 одсто анкетираних, што је два процентна поена мање у односу на претходну недјељу и чак осам поена мање према истом периоду прошле године, пренио је Ројтерс.

Истовремено је подршка АфД-у порасла на 12 одсто, што је други по величини проценат подршке од почетка године.

Анкета, која је спроведена око годину дана уочи сљедећих савезних избора, указује на растуће незадовољство Меркеловом, канцеларком већ више од једне деценије, откад је прије годину дана донијела одлуку да усвоји политику отворених врата према избјеглицама.

Око милион миграната, од којих многи долазе из ратних зона попут Сирије, Ирака и Авганистана, стигло је током прошле године у Њемачку, што је код грађана те земље изазвало стријепње око трошкова њиховог прихвата и интеграције, а такође је изазвало раст подршке десничарској АфД.

Анкета Форсе је показала и да је подршка свим другим странкама остала непромјењена, па тако и Социјал-демократској странци (СПД) која је дио владајуће коалиције, а има подршку 22 одсто грађана.

Испитивање јавног мњења је такође показало да 62 одсто грађана сматра да нова стратегија владе у Берлину, која укључује мјере предострожности за сценарије попут тероризма, хемијског оружја и сајбер напада, укључујући прављење залиха хране и воде, безразложно подстиче панику.