latinica  ћирилица
31/08/2016 |  12:19 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Суд БиХ: Расим Бајић пуштен из притвора уз мјере забране

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране држављанину БиХ и Хрватске Расиму Бајићу, осумњиченом да је починио организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом, те производима двојне употребе.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Бајићу је изречена забрана напуштања боравишта - Брчко дистрикта и забрана путовања, уз привремено одузимање путних исправа и забрану издавања нових путних исправа.

Забрањено му је и кориштење личне карте за прелазак границе БиХ, те састајања са осталим осумњиченим у овом предмету, саопштено је из Суда БиХ.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости мјера забране вршиће се свака два мјесеца.

У случају да осумњичени прекрши изречене мјере забране, може му се одредити мјера притвора.

Бајић, за којим је била расписана потјерница због сумње да је дио међународног криминалног ланца који се бави шверцом дроге и оружја, ухапшен је 3. јуна на граничном прелазу у Брчком, приликом уласка у БиХ.

Он се доводи у везу са криминалном групом која је ухапшена у оквиру међународне акције "Постман".

Претресом Бајићеве куће у Хрватској пронађено је 50.000 евра у разним валутама, двије бомбе "М52" и 600 грама пластичног експлозива, те пет детонаторских каписли.

У оквиру акције "Постман", у Брчком су ухапшени Јусуф Авдић и Срећко Поњевић, у Сребренику је ухапшен Русмир Ђедовић, док је аустријска полиција ухапсила Амира Ковачевића из Брчког и Саву Драгишића из Градишке.

Овој криминалној групи на терет се ставља кријумчарење дроге на подручју БиХ и земаља Европске уније.