latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:59 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

"Заветници": Србија као гарант Дејтона да подржи референдум

Србија би, као гарант Дејтонског споразума, морала да подржи референдум о Дану Републике Српске, који се не коси са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, нити угрожава права другог ентитета у БиХ, изјавила је члан Предсједништва Српског сабора "Заветници" Милица Ђурђевић.
"Заветници" - Фото: РТРС
"Заветници"Фото: РТРС

Ђурђевићева наводи да би било каква друга одлука била сврставање на страну оних који врше притиске на Бањалуку и Републику Српску.

"Ако је Србија гарант Дејтонског споразума, не постоји ниједан разлог да не подржи референдум, с обзиром на то да је он израз заштите Дејтона и супротстављања противправој ревизији у смислу укидања надлежности Српској", рекла је Ђурђевићева.

Подсјећајући да је Русија издвојила мишљење у вези са закључком Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ о референдуму, Ђурђевићева је указала да ПИК нема легитимитет у Дејтонском споразуму, па тиме ни могућност да се изјашњава о питањима која се тичу заштите виталних националних интереса Републике Српске.

"Референдум је израз воље народа, највиши облик непосредне демократије и посебно је важно да је Руска Федерација издвојила мишљење поводом тога", рекла је Ђурђевићева.

Она је навела да се процес укидања надлежности Републици Српској наставља даљом разградњом овог ентитета и покушајем централистичких власти у Сарајеву да спроведу унитаризацију.

"Сама одлука Републике Српске да одржи референдум не коси се са Дејтоном, не коси се чак ни са Уставом БиХ, не угрожава права другог ентитета и не постоји ниједан разлог у оквиру међународног правног поретка да тај референдум не буде спроведен", навела је Ђурђевићева.

Она је поручила да "Заветници" дају пуну подршку референдуму и изразила увјерење да ће бити спроведен у миру и да ће грађани Републике Српске искористити ту прилику да сачувају и заштите своје право.