latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕВРОПОЛ у сарадњи са БиХ у борби против тероризма

Директор ЕВРОПОЛ-а Роб Вејнрајт потврдио је у Сарајеву да се предузимају додатне мјере за спречавања инфилтрације потенцијалних терориста на европски континент кроз мигрантски талас.
Вејнрајт и Мектић (фото: Б. Низић/Аваз) -
Вејнрајт и Мектић (фото: Б. Низић/Аваз)

"Ангажовали смо 200 полицијских стручњака које ћемо послати на критичне тачке попут Грчке. Први полицајци иду у Грчку до краја септембра, гдје ће сарађивати са грчком полицијом и ФРОНТЕКС-ом како би се идентификовале особе које могу представљати терористичку пријетњу", рекао је Вејнрајт на конференцији за новинаре коју је одржао са министром безбедности БИХ Драганом Мектићем.

Мектић и Вејнрајт потписали су споразум о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и ЕВРОПОЛ-а који ће омогућити размјену оперативних података између БиХ и полиција земаља-чланица ЕВРОПОЛ-а, преноси Хина.

Директор ЕВРОПОЛ-а је рекао да се у базама те организације тренутно налазе подаци о 7.500 особа које се могу повезати са тероризмом.

Сада би та база требало да буде допуњена оперативним подацима којима располажу сигурносне структуре у БиХ, а познато је како је та земља постала једно од европских центара за регрутовање бораца за Исламску државу.

"Ово је највећи корак БиХ у сигурносном сектору на њеном путу ка еуропским интеграцијама", рекао је Мектић додајући како је ријеч о спровођењу раније усвојеног плана реформи које би требале приближити БиХ Европској унији.

Кључни изазови за БиХ, по ријечима министра, остају насилни радикализам и тероризам, организовани криминал, односно кријумчарење дрога и људи као и крађа возила.