latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:17 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Сребреница: Бошњачки ђаци крећу на наставу

У сребреничким школама обављене су све припреме за сутрашњи почетак школске године и организовање наставе, а бошњачки ђаци кренуће редовно у школу.
Прва основна школа у Сребреници - Фото: СРНА
Прва основна школа у СребренициФото: СРНА

Замјеник директора "Прве основне школе Сребреница" Амела Хаџић рекла је Срни да је одржан састанак родитеља бошњачке дјеце и да је одлучено да ови ђаци сутра редовно крену у школу.

Овим су демантоване гласине и раније тврдње појединаца и начелника општине Ћамила Дураковића да бошњачка дјеца неће похађати наставу уколико им не буде омогућено да изучавају "босански језик".

Директор "Прве основне школе Сребреница" Драги Јовановић каже да су све школе у Сребреници реновиране претходних година и да током распуста није било потребе за нова улагања, осим уређења посебних тоалета за првачиће.

"Очекујемо да ћемо имати 420 ученика, односно 31 одјељење, као и претходне године. Међу њима ће бити 40 првачића. Они ће похађати наставу у централној школи у Сребреници, подручној школи у Поточарима и у шест подручних одјељења", навео је Јовановић и додао да је у свим школама обезбијеђен огрев за прво полугодиште.

Он је појаснио да је ријешено питање превоза ученика из сеоских средина, као и питање њиховог продуженог боравка у школи у Поточарима.

Директор Средњошколског центра "Сребреница" Момчило Цвјетиновић истакао је да је у прве разреде примљено четири одјељења или укупно 98 ученика, колико је одобрило Министарство просвјете и културе Републике Српске, иако је постојало много веће интересовање за упис.

"Због ограниченог броја мјеста морали смо да одбијемо више од 30 ученика, односно више од једног одјељења", навео је Цвјетиновић.