latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:14 | Аутор: БЕТА

У Дојранском језеру уловљена пирана?

У Дојранском језеру у Македонији уловљена је црвена пирана, потврдило је Одјељење за рибарство Института за сточарство при Универзитету "Ћирило и Методије" у Скопљу.
Црвена пирана, Pygocentrus (Фото: akwarium.gdynia.pl) -
Црвена пирана, Pygocentrus (Фото: akwarium.gdynia.pl)

Налаз института да је примјерак рибе који је уловљен на Дојранском језеру, на локацији "Ачикот", црвеностомачна пирана, објавио је портал "Охрид скај".

Телевизија Алстат М наводи да експерти сматрају да нема мјеста за панику, јер би те рибе могле да нападну само ако се налазе у великом јату од по неколико стотина јединки или ако се нека од њих осјећа угроженом, као и да не могу да преживе зиму у том македонском језеру.

Градоначелник Дојрана Борче Стамов рекао је да су пиране у Дорјан убачене намјерно да би се наштетило туристичкој сезони у том граду.

"Неко цијело љето води хајку против Дојрана да би нанио штету туристичкој сезони и локалној власти", рекао је Стамов.

Мекедонски медији су претходно објавили информације да су у Дојранском језеру уловљене двије рибе које личе на пиране и да је један рибар и угрижен.

Једна уловљена риба је послата у Скопље на анализу гдје је потврђено да се ради о црвеној пирани, а друга у Хидробиолошки завод у Охриду који је оцијенио да се ради о "акваријумској риби сличној пирани".

Да би се са сигурношћу потврдио налаз да је у Дојранском језеру уловљена црвеностомачна пирана (Pygocentrus), примјерак рибе је послат на допунску анализу у сродне институте у Перуу и Бразилу.