latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:02 | Аутор: СРНА

Линта: Милановић обмањује хрватске ветеране да би добио изборе

Некадашњи премијер Хрватске Зоран Милановић обмањује хрватске ветеране и народ изјавом да ће Србија морати да укине спорни закон о регионалној надлежности, рекао је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је указао на то да је познати хрватски новинар Јелена Ловрић у свом тексту у загребачком "Јутарњем листу" аргументовано показала да је Милановић, у вези са спорним законом, изнио низ тешких нестина, међу којима и тврдњу да Хрватска нема закон о универзалној надлежности.

Линта је навео да је на основу овог закона суд у Карловцу својевремено осудио пријератног привредника и политичара Фикрета Абдића на 20 година затвора, наводећи да је планирао и организовивао логоре и прихватне центре у општини Велика Кладуша.

"Врховни суд Хрватске је 2005. године разматрао жалбу на пресуду која је на крају смањена на 15 година. Дакле, Хрватска је могла да суди страном држављанину, који је ратни злочин починио на територији друге земље, а Србија, према наводима хрватских политичара, ово право не смије да користи", навео је Линта у писаној изјави за медије.

Он каже да је Милановић процијенио да његове честе изјаве којима вријеђа и омаловажава Србе и Србију, те истиче ђеда који је био у усташама, могу да буду добитна комбинација на септембарским изборима за Хрватски сабор.

Линта у овај контекст ставља и Милановићеву, како је оцијенио, примитивну изјаву "да тобоже није вријеђао српски народ, већ да се ругао предсједнику Владе Србије Александру Вучићу, називајући га силником".

Он је истакао да је јасно да је Милановић дубоко увриједио српски народ, називајући га "шаком јада" и да то ништа не може прикрити, те напоменуо да је посебно опасна тврдња да српски народ у Хрватској пати због тобожњих емисара и хушкача у београдској чаршији.

"Ово је још један доказ да је у Хрватској и даље доминатно мишљење да су Срби реметилачки фактор и да је оправдано да су некажњено убијани, протјеривани, дискриминисани, вријеђани и нападани са јасном поруком да нису добродошли", сматра Линта.