latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:55 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Малешевић: Завршни испит биће услов за средњу школу

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић најавио је да ће полагање завршног испита на крају основне школе бити услов за упис у средњу школу.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је навео да је за то потребно разрадити концепцију мале матуре и усагласити је са пријемом ученика у средње школе.

Он је истакао да матуранти на крају деветог разреда због тога ове године неће имати матуру, али да слиједи припрема.

"Вјерујем да ће се то експериментално спровести у 10 одсто школа, а након анализе и у цијели образовни систем", рекао је Малешевић за "Независне новине".

Он је најавио трансформацију Републичког педагошког завода и Завода за образовање одраслих, који ће се постати Центар за стручно и доживотно учење.

Малешевић је изразио задовољство доношењем Стратегије развоја образовања за наредних пет година, као и Акционим планом њеног спровођења, Законом о предшколском васпитању и образовању, као и Нацртом закона о основном васпитању и образовању.

Коментаришући то што је због пада наталитета и миграција све мање ђака, Малешевић је оцијенио да тај проблем захтијева да сви реагују да се не би десило да Српска остане без становништва.

Када је ријеч о проблему језика ученика бошњачке националности у Сребреници, Подрињу и Котор Варошу, Малешевић је навео да заступају оно што пише у Уставу Републике Српске.

Малешевић је рекао да се Устав Српске једнако примјењује према свима и да има информацију да ће бошњачки ђаци сутра кренути на наставу.