latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Глас Америке: Односи у региону лоши, позитиван глас Србије

Посљедњих мјесеци су пооштрени односи бивших југословенских република, учестале су оштре ријечи међу политичарима, а на терену се поново дешавају инциденти, због чега постоји пријетња да се наруше односи који су донекле стабилизовани од средине 2000. година, наводи "Глас Америке".
Београд - Фото: илустрација
БеоградФото: илустрација

Између Београда и Загреба се настављају оптужбе које још увек помињу четнике и усташе, а Република Српска је на клизавом терену због осетљивости референдума заказаног за септембар о Дану државности.

Тимоти Еш, шеф аналитичко-стратегијског тима за Централну, Источну Европу, Блиски исток и Африку у компанији Номура Интернешенел у Лондону, сматра да ће се ситуација смирити када прођу избори и земље региона врате фокус на приступање Европској унији.

"Постоје велике сумње у вези са процесом проширења ЕУ. Да ли ће бити нових чланица Уније? У прошлој деценији земље на Балкану, као што су Србија и Хрватска себе су устоличиле на путу прикључења, са добром перспективом да постану чланице. Ако више не постоји могућност да БиХ, Србија, Македонија постану чланице, зашто би ове земље одустале од својих националних интереса, суверенитета за виши циљ", наводи Тимоти Еш.

Глас Америке наводи да се питањем стања у региону у понедјељак бавио предсједник Владе Србије Александар Вучић који се састао са представницима дипломатског кора и шефовима мисија медународних организација и институција у Србији да би расправљали о ситуацији у региону.

"Због такве ситуације у наредном периоду не може се са 100 одсто сигурности очекивати политички и економски просперитет у региону", рекао је Вучић.

Иако аналитичари виде подизање тензија у Хрватској као постизање поена у предизборној трци, Вучић је одбацио ту тезу наводећи да "то нема везе са кампањама, а ако има, утолико горе, јер је ту ријеч о континуираној антисрпској политици".

Глас Америке истиче да постоји "позитиван глас" и да долази из Србије јер постоји "јасна ријешеност да се не одговара на провокације".