latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:28 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Иванић: Импликације се могу јавити у спровођењу одлука референдума

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић не вјерује да ће рјешење Уставног суда БиХ имати импликације по референдум о Дану Републике, већ да се оне могу појавити касније, у спровођењу одлука референдума, и сматра да се на то може одговорити тиме што ће се рећи да 9. јануар више није Дан Републике, већ Дан државности Републике Српске.
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs) -
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs)

"Кад неко каже за коју годину да је то неуставно, онда ми уведемо дан самосталности Српске, па кад неко каже да је и то неуставно, уведемо дан српског јединства и тако у недоглед", рекао је Иванић, коментаришући јучерашње закључке Савјета за споровођење мира у БиХ и њихов позив властима Српске да не одрже референдум.

Иванић је за "Еуроблиц" рекао да претпоставља да Народна скупштина Српске неће ударити на свој дигнитет и суверенитет ако Уставни суд донесе привремену мјеру о обустављању референдума.

"Нереално је очекивати да посланици Народне скупштине гласају против одлуке Народне скупштине Српске", сматра Иванић.

Говорећи о непроцесуирању нападача на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, Иванић је навео да ће од тога највећу штету имати БиХ, јер ће ту земљу свугдје у свијету тумачити као крајње неозбиљну.

Иванић је рекао да би волио да на предсједник Србије Томислав Николић на јесен посјети БиХ, као што је најављено, напомињући да је велико питање да ли сада за то постоје услови.

Он је рекао и да је бивши хрватски премијер Зоран Милановић увредљивим изјавама о БиХ наступио некултурно и арогантно.

Иванић је одбацио тврдње о могућој сарадњи Партије демократског прогреса, чији је почасни предсједник, са Савезом независних социјалдемократа.