latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:13 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Раковић: Истрајати на одржавању референдума ради заштите права и правде

Република Српска мора истрајати и организовати референдум о Дану Републике, јер насртаји на њене темеље неће престати уколико српски народ не пружи сваки вид демократског одговора на наметнуту ситуацију, рекао је историчар Александар Раковић из Института за новију историју Србије.
Александар Раковић (Фото:pecat. co.rs) -
Александар Раковић (Фото:pecat. co.rs)

Он је оцијенио да је јучерашње саопштење Савјета за спровођење мира у БиХ о референдуму о Дану Републике било очекивано и да је оно увредљиво не само за српски народ, већ и за све остале који имају здрав разум.

"Из саопштења ПИК-а се лако може извући закључак да је политика земаља Запада, које су разбијале Југославију, и даље непоштена према српском народу. Та политика је, такође, и даље дрска и претећа", рекао је Раковић.

Он је указао да Република Српска мора да истраје и организује референдум о Дану Републике, 9. јануару, како би заштитила право и правду.

"Насртаји на темеље Републике Српске неће стати уколико српски народ не пружи сваки вид демократског одговора на наметнуту ситуацију. А најважнији вид демократског одговора против нелегитимне одлуке Уставног суда БиХ, западних планера и бошњачких сателита, баш јесте одлука о референдуму који је донела Народна скупштина Републике Српске", каже Раковић.