latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:03 | Аутор: БЕТА

Почели радови на мозаику у Храму Светог Саве

Радови на мозаику у Храму Светог Саве у Београду које ће изводити умјетници из Русије почели су данас, а предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је осликавање куполе израз дубоке повезаности друштава Србије и Русије.
Томислав Николић, патријарх Иринеј и руски архиепископ Иларион у Храму Светог Саве - Фото: Novosti.rs
Томислав Николић, патријарх Иринеј и руски архиепископ Иларион у Храму Светог СавеФото: Novosti.rs

Након потписивања Уговора о донацији и Споразума о заједничкој дјелатности у Београду, Николић је рекао да је помоћ Русије за унутрашњу декорацију храма "као киша кад је најпотребније".

"Ово је братска, пријатељска и хришћанска помоћ", рекао је предсједник Србије, који је и предсједник Главног одбора Друштва за подизање храма.

Николић је додао и да ће Храм Светог Саве заувијек спајати српски и руски народ.

Према ријечима амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина, овај дан ће постати важно поглавље у богатој историји пријатељских односа Србије и Русије.

Он је изразио наду да ће осликавање куполе бити успешно завршено до краја 2017. године.

"Надамо се да ће сви основни радови на осликавању храма бити завршени до 2019. године, када СПЦ обиљежава 800 година аутокефалности, што је врхунац доприноса Светог Саве учвршћивању вјере Христове у благословеној земљи Србије", рекао је Чепурин.

Он је оцијенио и да ће Храм Светог Саве постати симбол пријатељства и узајамне подршке двије државе.

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј навео је да ће Храм Светог Саве, када радови буду завршени, бити центар Београда као и центар посјете и дивљења читавог хришћанског народа.

"Надам се да ће бити примјер православне хришћанске умјетности", рекао је патријарх.

Како је рекао предсједник Одјељења спољних црквених веза Московске патријаршије Иларион, Руска православна црква је за 28 година обновила или поново изградила 28.000 храмова, што значи да њихови умјетници имају стечено искуство.

"Веома ми је драго што наши умјетници могу сада да примијене то искуство овде", казао је он.

Компанија Гаспром њефт донирала је за помоћ храму четири милиона евра, а замјеник директора те компаније Александар Дибаљ оцијенио је ће тај храм бити доказ "једног од највећих пријатељстава" између два народа.