latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:58 ⇒ 09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Портпарол ИД убијен у Сирији?

Сједињене Америчке Државе су извеле ваздушни удар чија је мета био портпарол такозване Исламске државе Абу Мухамад ал Аднани, потврдио је званичник Пентагона након што је ИД објавила да је он убијен.
Портпарол ИС убијен у Сирији? - Фото: ТАНЈУГ
Портпарол ИС убијен у Сирији?Фото: ТАНЈУГ

Амерички званичник је рекао да је мета ваздушних удара било једно возило у граду Ал Баб у Сирији, али није желио да каже да ли је Аднани убијен, преноси Ројтерс.

Новинска агенција Исламске државе Амак наводи да је портпарол такозване Исламске државе Абу Мухамад ал Аднани, један од припадника Исламске државе са најдужим стажом, убијен "док је надгледао операције против војне кампање у Алепу", пренио је Ројтерс.

Исламска држава држи територије у провинцији Алепа али не и у самом граду где се побуњеници боре против снага сиријске владе.

Аднани је Сиријац из сиријског града Идлиба, који се заклео на вјерност Ал Каиди, "претходници ИД", прије више од 10 година, наводи Институт Брукингс и истиче да су једном ухапсиле америчке снаге у Ираку су га ухапсиле.

Он је био главни стручњак за пропаганду екстремистичке џихадистичке групе од када је јуну 2014. године објавио да ће она успоставити савремени калифат, који захвата велике дијелове територије које је заузела у Ираку и сусједној Сирији.

Аднани је раније ове године позивао на масовне нападе током муслиманског светог мјесеца Рамазана.

Он је, такође, позивао на нападе у западним зељамама поручујући муслиманима у Француској да повремено нападају ту "прљаву" земљу на било који начин да могу, укључујући гажење аутомобилом.

Исламска држава је претрпјела низ пораза претходних недјеља, међу којима је и онај у сјеверној сиријској провинцији Алепо, где су турске снаге и сиријски побуњеници истјерали припаднике ИД из пограничног града Џараблус прошле недјеље.