latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:32 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Дом народа- Одбијен Приједлог закона о омбудсмену за људска права

Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одбили су Приједлог закона о омбудсмену за људска права, који је предложио Савјет министара БиХ, а за који је Уставноправна комисија овог дома дала негативно мишљење.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Одбијен је и Приједлог закона о допуни Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који је предложио хрватски делегат у овом дому Марио Караматић, а којим је био предвиђен одлазак у пензију припадника Оружаних снага БиХ који су у рату провели најмање три године и имају 20 година пензионог стажа.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ дала је негативно мишљење за овај законски приједлог.

Делегати су продужили за мјесец дана рок Комисији за финансије и буџет за достављање мишљења о Приједлогу закона о измјени ди допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, према којем запослени у институцијама БиХ имају право на отпремнину приликом одласка у пензију у износу шест остварених нето плата.

Комисија је затражила додатно вријеме како би у међувремену било добијено мишљење Савјета министара БиХ о наведеном приједлогу закона.

На усаглашавање Колегијуму Дома народа упућен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, који је данас разматран у првом читању.

Делегати су усвојили одлуку којом су Привременој заједничкој комисији оба дома Парламентарне скупштине БиХ продужили до краја године рок за припрему и упућивање у парламенатарну процедуру приједлога закона о парламентарном надзору.

Дом народа усвојио је више извјештаја који су били на дневном реду данашње сједнице, међу којима и о систему финансијског управљања и контроле за 2015. годину те о заштити личних података у БиХ за прошлу годину.

Усвојен је и годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за 2015. годину, који је припремило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

У расправи је оцијењено да је стање у овој области у БиХ врло озбиљно и да је потребно начинити напоре како би се оно поправило будући да се ради о перспективној привредној грани.

Изражени су и захтјеви за давање олакшица пољопривредним произвођачима и повећање подстицаја те одржавање тематске парламентарне расправе о стању у пољопривреди.

Српски делегат Драгутин Родић истакао је да је пољопривреда у надлежности ентитета и да је приликом израде оваквих докумената потребно извршити консултације са ентитетским министарствима како би одражавао стварно стање у њима, посебно у Републици Српској.

У расправи о извјештају о трошењу буџетских резерви у прошлој години српски делегати Средоје Новић и Небојша Радмановић изразили су неслагање са начином на који су ова средства утрошена, истичући да су трошена по националној и страначкој линији.

- То се некада звало злоупотреба службеног положаја и одговарало се по кривичном закону - истакао је Новић.

Дом народа подржао је приједлог Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координације борбе против корупције и именовао Хасима Шаботића за директора Агенције те Драгана Слипца и Драгана Анђелића за његове замјенике.

На приједлог привремене комисије Парламентарне скупштине БиХ Војо Вишекруна именован је за представника академске заједнице у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и коордианцију борбе против корупције.

Сједница Дома народа окончана је давањем сагласности за ратификацију више споразума које је закључила БиХ.

Данашња сједница остаће упамћена по томе што нико од делегата није расправљао о предложеним законима, иако их је већи број био на дневном реду, једино је Караматић образложио свој приједлог закона о служби у Оружаним снагама БиХ.

Прије почетка сједнице са дневног реда скинут је захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку сета закона о повећању акциза за погонско гориво за 15 фенинга по литру.

Савјет министара БиХ упутио је у парламентарну процедуру по хитном поступку приједлоге измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода којима је предвиђено наведено повећање акциза за погонско гориво.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ раније је одбио захтјев Савјета министара за разматрање по хитном поступку наведених закона, а јуче је Комисији за финансије и буџет одобрио додатних 15 дана за достављање мишљења о овим законима.

Предложеним законским рјешењима предвиђа се обезбјеђивање додатних 10 фенинга за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Дом народа није подржао приједлог српског делегата да се у дневни ред уврсти закључак о формирању интерресорне радне групе за израду приједлога закона о испитивању поријекла имовине.