latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:11 | Аутор: СРНА

"Недостају чињенице у извјештају о употреби хемијског оружја у Сирији"

У извјештају УН у којем се Дамаск окривљује за употребу хлора током 2014. и 2015. године недостају чињенице, а постоји могућност да је неке од доказа лажирала опозиција и терористичке групе, рекао је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

"Већ у овој фази, имамо бројна питања о резултатима извјештаја Заједничког истражног механизма УН и Организације за забрану употребе хемијског наоружања /ОПЦВ/. Изнесени докази буде озбиљне сумње", изјавио је Чуркин током састанка Савјета безбједности УН одржаног иза затворених врата.

Детаље његовог говора новинарима је доставила стална мисија Русије у УН.

Резултати једногодишње истраге истраге ОПЦВ објављени су прошле седмице. Обрађено је девет напада у седам области Сирије. У седам случајева употријебљен је хлор.

Истрагом је, такође, утврђено да су милитанти из "Исламске државе" користили сумпор и иперит.

Након објављивања извјештаја, чланице Савјета безбједности разговарали су о томе да ли да додатно оптуже Сирију због чињенице да се Дамаск 2013. године сагласио да уништи свој арсенал хемијског оружја и када је посредством Русије и САД потписана Конвенција о хемијском наоружању.

Нешто раније је стални представник Сирије у УН Башар Џафари изјавио да је извјештај заснован на свједочењу наоружаних терористичких група.