latinica  ћирилица
30/08/2016 |  18:09 ⇒ 18:10 | Аутор: Б92

Руски параолимпијци поднијели жалбу на суспензију

Више од 100 руских спортиста поднијело је појединачне жалбе Меджђународном параолимпијском комитету на суспензију са предстојећих Игара у Рио де Жанеиру.
Олимпијски и Параолимпијски комитет Русије - Фото: АП
Олимпијски и Параолимпијски комитет РусијеФото: АП

Суд за Спортску арбитражу је прошле недјеље одбио жалбу Параолимпијског комитета Русије на суспензију којом су спортисти кажњени почетком месеца због наводног системског допинга који је наводно помагала и прикривала држава.

"Више од 100 спортиста од укупно 266 кандидата, осим у екипиним спортовима за Параолимпијске игре у Рију, поднијели су појединачне тужбе", рекао је први потпредседник РПЦ Павел Рожков, пренијела је агенција ТАС.

У извјештају Светске антидопинг агенције наводи се да је међу позитивним допинг тестовима, између 2012. и 2015. године, било и 35 узорака руских параолимпијаца.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је прошле недјеље да је забрана учешћа руским параолимпијцима на предстојећим Параолимијским играма у Рио де Жанеиру "неморална и нехумана".

Он је навео да ће Русија организовати посебно такмичење за своје параолимпијце, а освајачи медаља ће добити исте награде које би добили за успјехе у Рију.

Параолимпијске игре одржаће се од 7. до 18. септембра у Рио де Жанеиру.