latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:51 | Аутор: ТАНЈУГ

"ЕУ да настави дијалог с Анкаром"

Европска унија је можда потцијенила тежину неуспјелог покушаја војног пуча у Турској, оцијенио је данас предсједавајући Одбором за спољне послове Европског парламента Елмар Брок и поручио да ЕУ мора да настави дијалог са Анкаром како би очувела споразум о заустављању прилива миграната у Европу.
ЕУ и Турска - Фото: АП
ЕУ и ТурскаФото: АП

ЕУ, рекао је Брок, мора да настави да примјењује споразум о избјеглицама са Турском, након што је Анкара запријетила да ће одустати од њега уколико ЕУ не олакша правила за путовање турских држављана у октобру.

"Свакако нисам стекао утисак да Турци покушавају да уцијене Европу. Мој утисак је да Турска планира да се придржава споразума о избјеглицама", рекао је Брок.

Говорећи другим посланицима о својој посјети Турској прошле недјеље, Брок је нагласио да су током покушаја пуча "ракете заправо погодиле (турски) парламент.

"Морате да размишљате о томе како бисте се ви осећали у таквој ситуацији у Европском парламенту. Замислите да је су француска скупштина или Вестминистерска палата биле мета сопствене војске", рекао је Брок, који је и члан немачке Хришћанско-демократске уније.

Он је истакао да након посете Турској другачије гледа на нека питања у вези са муслиманским вјерским вођом Фетулахом Гуленом, за кога Анкара тврди да је био одговоран за пуч 15. јула, оцијенивши да је "било лоше процјене Гуленовог покрета с наше стране".

ЕУ, сматра он, треба да се ублажи своју реторику.

"Колико год Турска заслужује наше критике, из наше геостратешке тачке гледишта, важније је да Турска буде на нашој страни него у нечијем туђем кампу", рекао је Брок.

ЕУ је осудила неуспјели покушај пуча, али је критиковала накнадни обрачун са пучистима турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, док је Анкара оптужила ЕУ за равнодушност према пучу поручивши да ће можда одустати од споразума смањењу прилива избјеглица.

У Турској је више десетина хиљада људи је ухапшено или отпушстено због наводне подршке Гулену, подсјећа Ројтерс.

Турска, такође, захтјева да им се Гулен, који се налази у добровољном изгнанству у САД, испоручи.

Анкара је поправила своје односе са Русијом, што је закомпликовало њене односе са Вашингтоном и ЕУ, наводи британска агенција.