latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:32 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Ко у добојској администрацији има плату већу и од предсједника и од министара? (ВИДЕО)

Наставак приче о високим коефицијентима два савјетника градоначелника Добоја - ко су стручни савјетници којима је по новом појединачном колективном уговору омогућена плата већа од плате највиших функционера у Републици Српској?
Добојске плате за Гиниса - Фото: РТРС
Добојске плате за ГинисаФото: РТРС

На ово питање још нема одговора из кабинета градоначелника, ни градске управе.Сазнајемо да је један од њих Небојша Марић, који је стручни савјетник за правне, имовинске и нормативне послове. Исти онај против којег је добојски ЦЈБ прошле године поднио извјештај Окружном тужилаштву о кривичном дјелу злоупотреба службеног положаја.

Коефицијент за Гиниса у појединачном колективном уговору градске управе Добој - 45,6. Коефицијент који стручном савјетнику за правне, имовинске и нормативне послове омогућава да не рачунајући додатке на плату, омогућава лични доходак већи од 4.500 КМ. У градској управи тај посао обавља Небојша Марић. У телефонском разговору то нам је потврдио, али о коефицијенту не жели. На питање о коефицијенту прекинуо је разговор.

Подсјећамо, да је Марић био члан градске Комисије која је продала пословни простор у центру Добоја, због чега је добојски ЦЈБ прошле године против њега поднио извјештај тужилаштву због сумње да локал није био власништво града и да је злоупотребљен службени положај. Коефицијент стручног савјетника у градској управи није моралан, оцјене су многих у градској скупштини.

Поред овог, у Добоју руше рекорде и по броју савјетника. Градска опозиција тврди да их је десетине.

- Очигледно да смо у Добоју дошли до још једног рекорда да ти савјетници имају највећи коефицијент - каже Милорад Живковић, кандидат СНСД-а за градоначелника Добоја.

Власт у Добоју има своје мишљење о стручним савјетницима и њиховим, за наше услове, високим платама.

- Ми ћемо у Скупштину ући са ставом да се барем у граду Добоју бришу сви савјетници - каже Сретко Ђурковић из НДП-а.

Данијел Јошић из СДС-а сматра да институције треба да утврде висину плата у градској администрацији.

- Ово је период кампање, период избора гдје ће у наредном периоду кружити низ дезинформација кружити, али постоје институције које ће да утврде коме и колика је плата - каже Јошић.

А институције су, анализирајући појединачни колективни уговор утврдиле колика би била плата стручног савјетника са коефицијентом већим од 45 у градској управи Добоја.

- Имали би плате веће од предсједника Републике или премијерке - каже министарка управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.

Из ресорног министарства најавили су нови закон о локалној управи, који би требало да постави горњу границу коефицијента за службеника у локалној управи. До сада, кажу није постојала, па је долазило до злоупотреба.