latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:30 | Аутор: СРНА

Чепурин: Сценарио "контролисаног хаоса" опасан по Балкан

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је данас да Русија сматра исправним и подржава напоре српског руководства који имају за циљ да ситуација у региону остане под контролом и да се врати у нормалне оквире.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

Коментаришући за "Спутњик" упозорење премијера Александра Вучића да је озбиљно угрожен мир у региону, које је изнио на јучерашњем састанку са амбасадорима 64 земље, Чепурин је рекао да балканска регија пролази кроз период искушења и суочава се са озбиљним изазовима из угла очувања стабилности и безбједности.

"Уочавају се одређене сличности са оним што се дешавало током посљедњих година у другим дијеловима свијета - у сјеверној Африци, на Блиском истоку и у Украјини, гдје су предузети покушаји остваривања сценарија у духу `контролисаног хаоса`. Посљедице су најужасније. То је јако опасно и за Балкан", оцијенио је руски амбасадор.

Чепурин је додао да изазива забринутост и коришћење метода које се, како је оцијенио, не могу назвати цивилизованим.

"У те методе сврставамо поигравање са националистичким екстремизмом, покушаје рехабилитације ратних злочинаца и нациста, који су активно подржавали Хитлера и који су починили стравичне злочине", рекао је руски дипломата и подсјетио да је побједа над фашизмом ударила темељ модерне Европе и њеног просперитета.

Руски амбасадор очекује тим поводом реаговање међународних организација и структура, јер, како је навео, често чујемо од њихових представника да су привржени темељним вриједностима и стандардима људских права.

"Сада је право вријеме да се покаже да то нису празне ријечи, да се предузму конкретни кораци како би се савладала ескалација националистичке реторике, која изазива опасно дизање тензија у региону", поручио је Чепурин.

Коментаришући наводе појединих медија да су руске безбједносне службе наводно дошле до информација да Хрватска спрема "Олују 2" руски амбасадор је одговорио да му о томе није ништа познато.