latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:18 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Ветерани Српске: Иступи ветерана из ФБиХ инструисани сарајевском политичком елитом

Предсједник удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић изјавио је да политичка елита из Сарајева запаљивом реториком уплиће ратне војне ветеране из Федерације БиХ у предизборну мобилизацију, настављајући тако политику неизвјесности и страха међу народима овог подручја.
Душко Вукотић - Фото: СРНА
Душко ВукотићФото: СРНА

Вукотић је истакао да се "Ветерани Српске" не плаше најављене мобилизације удружења "Зелене беретке" и вјежбе бојевом муницијом под називом "Слобода за све", истакавши да их је зло које је српски народ проживио током 1990-тих година научило како се треба борити за своју отаџбину - Републику Српску.

Он је оцијенио да су иступи одређеног броја ратних војних ветерана из ФБиХ инструисани сарајевском политичком елитом чији је идејни вођа Бакир Изетбеговић у настојању да се не одржи најављени референдум о Дану Републике Српске - 9. јануар.

Вукотић истиче да су такви иступи погрешни јер мобилишу војне ветеране свих народа, враћајући неизвјесност, међусобно праћење и страх о томе "шта ће бити сутра".

Он је додао да "Ветерани Републике Српске" будно прате ситуацију у ФБиХ и окружењу.

"У БиХ постоје екстремне групе спремне да на нечији миг упале фитиљ рата. Ветерани ФБиХ треба да инсистирају код легитимних безбједносних органа да се такве групе изолују", сматра Вукотић.

Он је указао на одговорност безбједносних структура, које треба да прате и реагују на запаљиву реторику, а да свако друго понашење одговарајуће казне.

Вукотић заговара приступ међусобног уважавања, да свако слави своје у оквирима Дејтонског мировног споразума.