latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:59 | Аутор: СРНА

Суђење за злочин над Србима на подручју Трнова

На суђењу за злочине против цивилног српског становништва и ратних заробљеника почињене на подручју Трнова, заштићени свједок Тужилаштва БиХ је рекла да је заробљена на локалитету Рогоја, гдје је препознала оптуженог Едхема Годињака.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједок, која је дала исказ под псеудонимом "Г", у јуну 1992. године је, због одређених инцидената који су се десили, први пут са дјецом изашла из Трнова, да би се након десетак дана вратила кући.

Након првог повратка, цивили српске националности су почели напуштати Трново, те је и она опет напустила кућу и с дјецом отишла према Калиновику. Ту је остала до 29. јула 1992. године. Вратила се, како је рекла, по личне документе и гардеробу за дјецу.

Према њеном исказу, дан послије почео је напад муслиманске војске на Трново. Тада је изашла из куће и кренула према Рогоју. На том путу је срела дјечака од 12 година и једног младића, који су јој је придружили.

"Ту су већ напади кренули, из правца села Турови. Трчали смо, бјежали према брду Вис. По путу су се осјетили меци. Дошли смо скоро до превоја Рогој, ту су излетјели војници са зеленим тракама преко главе, псовали нам четничку мајку. То је вјероватно била Армија БиХ. Ту су нас изударали све троје. Тада сам имала 28 година", присјетила се она.

Војници су их довели на Рогој, гдје су, према тврдњама свједока, затекли топове и војску. Испод пута, како је рекла, видјела је десетак људи.

"Имали су зелене војне униформе Југословенске народне армије /ЈНА/, то су били српски војници који су били из Калиновика. Било је много крви, сви су били мртви. Сам тај призор не можете замислити", рекла је свједок.

Она је навела да је ту препознала првооптуженог Едхема Годињака. "Нисмо се лично познавали, али сам га физички познавала. Он је био ту на Рогоју", појаснила је свједок.

Како је изјавила, Годињак је познавао њеног оца и супруга, а када су му војници рекли чија је кћерка "грохотом се насмијао".

Свједок "Г" тврди да је одведена испод кафане, гдје су јој војници покупили злато и новац. Према њеном исказу, она и дјечак изведени су пред електрични стуб и војник је почео пуцати око њих и иживљавати се.

Она је додала да је убијеђена да је Годињак наредио да се пуца, издавао упуте и био главни.

Током њеног боравка на Рогоју дошло је до напада јачег интензитета и један од војника хтио је да је пошаље у Добро Поље, како би српској војсци рекла да не пуцају јер ће их побити. Оптужени Годињак, како је рекла, није јој дао да иде, већ је послао жену која је ту била са бебом.

Свједок "Г" је успјела побјећи с Рогоја, те је 48 часова покушавала доћи до Калиновика, гдје је нашла супруга и дјецу.

За злочине над заробљеницима и цивилима почињене на подручју Трнова оптужени су Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза. На терет им је стављено учешће у злочиначком подухвату с циљем убијања и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности /СЈБ/ Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране /ТО/, а Буноза командант јединица Хрватских обрамбених снага /ХОС/.

Суђење ће бити настављено 6. септембра.