latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:29 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Загарантован откуп и извоз кукуруза (ВИДЕО)

На подручју општине Козарска Дубица око девет стотина је пријављених пољопривредних произвођача. Велики број њих бави се производњом кукуруза, који је ове године засађен на шест и по хиљада хектара.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Повољни временски услови за узгој ове пољопривредне културе утицали су на одличан квалитет зрна. Очекује се принос од девет тона сувог зрна по хектару, а откуп је загарантован и то од више фирми из ове општине које се баве откупом кукуруза.

Општина Козарска Дубица и ове године издвојила је значајна средства за субвенционисање пољопривредне производње. 

Далибор Лукач из Драксенића код Козарске Дубице кукуруз је посијао на површини од 70 хектара. Како каже, квалитет зрна ове године је веома добар, а ни за откуп није забринут, јер је један од коопераната фирми које се баве откупом кукуруза.

Захваљујући повољним временским условима за узгој ове житарице, очекује се рекордан принос од преко девет тона сувог зрна кукуруза по хектару. Како тврде из фирми за откуп, све овогодишње залихе које произведу кооперанти, биће откупљене. Кукуруз се пласира углавном на страна тржишта

- Тржиште домаће је јако мало, углавном се ради о извозу и то за Турску, било преко посредника или директно - каже откупљивач Ранко Ћуврк.

Општина Козарска Дубица за пољопривредне подстицаје сваке године издвоји око 100 хиљада КМ. Такође, пољопривредним произвођачима из ове општине на коришћење је додијељено око хиљаду и по хектара обрадивог земљишта у власништву општине. Недавно је изграђена и хидро-мелиорациона мрежа канала који одводе сувишну воду са обрадивог земљишта, а све у циљу побољшања продуктивности производње.

- Са овим новоизграђеним објектима та производња ће бити доста стабилније, доста сигурнија и сигурно боља - каже Мирослав Тица, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности. 

Из ове општине најављују да је у припреми ново јавно оглашавање за додјелу пољопривредног земљишта на коришћење заинтересованим произвођачима са територије Козарске Дубице.