latinica  ћирилица
30/08/2016 |  14:05 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Заразне болести у Српској под контролом

Заразне болести “квргава кожа“ и “плави језик“ су под сталном ветеринарском контролом и за сада нема ширења ових болести на подручју Републике Српске, закључено је на састанку који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић организовао данас са представницима више републичких органа и институција.
Саопштење - Састанак републичких институција - Фото: РТРС
Саопштење - Састанак републичких институцијаФото: РТРС

На састанку коме су присуствовали представници Републичке управе за инспекцијске послове, ЈУ Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан“, Пољопривредног института РС и ресорног Министарства, закључено је да је болест “плавог језика“ ограничена на два домаћинства на подручју Фоче, те на подручју Невесиња, да се ради о малом броју обољелих животиња и да болест није ескалирала. Сви републички органи и институције су у свакодневном контакту и предузете су мјере да се ова болест не шири.

Када је у питању “квргава кожа“, постојала је само једна сумња да се ради о овој болести на подручју Гацка, али је и та сумња, након налаза из Института “Др Васо Бутозан“, отклоњена.

На састанку је разговарано и о недавној контроли руских фитосанитарних инспектора у БиХ. Констатовано је да институције Републике Српске још увијек нису добиле званични извјештај руске инспекције, те да ће по пријему конкретних примједби, адекватно и брзо реаговати.