latinica  ћирилица
30/08/2016 |  13:40 ⇒ 13:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Пјевач: Тражи се више од 4.000 несталих Срба

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста у региону се још увек тражи 10.653 несталих од којих више од 4.000 Срба, изјавио је предсједник координације удружења породица несталих са простора бивше Југославије Драган Пјевач, а поводом обележавања Међународног дана несталих.
Драган Пјевач - Фото: ТАНЈУГ
Драган ПјевачФото: ТАНЈУГ

Након конференције, чланови породица несталих кренули су у шетњу до Споменика координације у Ташмајданском парку гдје су положили вијенце и цвијеће, а на челу колоне носе теранспарент на коме пише: "Гдје су нестали".

Након полагања вијенаца делегација координације ће испред зграде Владе Србије положити цвијеће и уручити писмо породица несталих у којем моле владу и премијера да наставе активности око успостављања трајног мира и сарадње у региону јер само то, како се наводи, може да ријеши проблеме које имају породице несталих да пронађу своје најдраже.

Како је Пјевач рекао на конференцији за новинаре, ове године се Међународни дан несталих обиљежава у тишини како би се указало да је "пала тишина на проналажење њихових најближих".

Он је указао да је ове године на Косову и Метохији ексхумирано и идентификовано 34 особе од којих само четири особе српске националности, док у Хрватској није било ексхумација и идентификација ове године.

Предсједник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић истакао је да је проблем несталих изузетно тежак, али је важан и "политички и државно за укупну нормализацију стања у региону".

"Србија се одговорно суочава са овим проблемом и очекујемо да му и остали у региону приступе на исти начин. Услов да резултати буду бољи је да сви у региону буду на висини одговорности", рекао је Пјевач.

Како је рекао, чињеница да је 4.086 несталих Срба међу 10.653 говори о односу оних у региону који се баве тим проблемом.