latinica  ћирилица
30/08/2016 |  13:30 ⇒ 13:39 | Аутор: Б92

Научници су сложни: Земља је ушла у нову епоху

Утицај човјека на климу и грађу Земље скратио је 11.700 година дугу геолошку епоху познату као холоцен и отворио нову, саопштили су научници.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Антропоцен, или “ново доба човјека“, почело је средином 20. вијека, рекли су стручњаци на Геолошком конгресу у Кејптауну одржаном у понедјељак.

Овај консензус захтијева ратификацију још три академска тијела, прије него што уђе и у уџбенике.

Ипак, готово да нема сумње да ће до тога и доћи, будући да је радна група научника која је имала 35 чланова, изгласала објаву новог геолошког доба наше планете са 30 гласова “за“ и три “против“, док су два била уздржана.

“Наш радни модел показује да је нова епоха почела средином 20. вијека“, каже Јан Заласијевич, геолог Универзитета у Лестеру.

“Ако то буде усвојено – а од тога смо још далеко – холоцену ће доћи крај, а антропоцен ће и званично почети.“

Научници период од педесетих година 20. века називају “великим убрзањем“, а поглед на графиконе у којима се приказује број хемијских и социо-економских промјена показује зашто је то тако.

Концентрација угљен-диоксида, метана и озона у ваздуху, температура, киселост океана, излов рибе, губитак тропских шума, раст популације, изградња великих брана и међународни туризам, расту од средине прошлог вијека.

Један од главних узрока је глобално загријавање изазвано сагоревањем фосилних горива. И ширење инвазивних врста биљака и животиња је такође кривица људи.

Међутим, радна група не смије да узме у обзир ниједан од ових фактора, док се они заиста не измјере у стијенама, седиментима, леду и сличним формацијама на земљи, чиме ће бити доказан утицај човека на геологију.

Заласијевич каже да то није неки проблем.

“Имамо много избора. Постоји читав спектар потенцијалних знакова у природи“, каже он.

Микропластика, рецимо, сада је дио седимента и на тлу и у мору, а раст угљен-диоксида у ваздуху биљежи се на хиљаде година уназад захваљујући траговима у леду.

Реч “антропоцен“ први пут је изговорио нобеловац Паол Круцен, а усвојили су је борци за очување животне средине који су жељели укидање нафтне индустрије.

Ако, пак, буде постигнута сагласност свих научних тијела да је антропоцен наступио, научници ће морати да у календару уцртају јасну границу између холоцена и антропоцена и одреде тачну геолошку локацију у којој је она примјетна.