latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:59 ⇒ 13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Рот против прекида приступних преговора са Турском

Државни министар за Европу у Министарству спољних послова Њемачке Михаел Рот изјаснио се против прекида приступних преговора са Турском.
Берлин (Фото: Sputnik/Јекатерина Чеснокова) -
Берлин (Фото: Sputnik/Јекатерина Чеснокова)

Он је у интервјуу агенцији АПА рекао да је Турска подјељена земља, али да је велики дио становништва окренут у правцу Европе и да желе да буду дио друштва европских вриједности.

Политичар из редова њемачких социјалдемократа сматра да је дискусија у ЕУ тренутно превише фокусирана на дјеловање власти у Турској, додајући да је земља прекомплексна и разнолика да би могла да се ограничи само на "лик предсједника".

Према његовом мишљењу, једина шанса да се нешто суштински окрене на боље јесте почињање приступних преговора.

"Разлог томе што баш и нисмо по питањима правне државе, људских права, независности правосуђа и слободе медија још суштински напредовали је и у томе што у ЕУ немамо консензус о отварању одговарајућих поглавља у приступним преговорима“, критиковао је Рот.

Упитан за утиске о недавној посјети Турској, током протеклог викенда, он је казао да је покушај војног удара представљао "дубок рез, не само за Турску, већ и све у Европи".

Он је казао да су му представници власти, али и опозиције, као и цивилног друштва пренијели да су жељели благовременији и снажнији сигнал солидарности Европе.

"Ми смо се веома брзо обратили турској влади са критичким питањима. То је све исправно, али дио политике је да се према партнерима искаже солидарност, то морам да признам“, нагласио је Рот.

Када је ријеч о Брегзиту, Рот сматра да Велика Британија треба што скорије да упути захтјев за иступање из ЕУ.

"Да ли нам се свиђала одлука или не, а нама у Њемачкој она није уопште одговарала, морамо је прихватити. Брегзит је Брегзит и због тога нам је потребна да врло брзо и јасно знамо како ће се наставити. Полазимо од тога да ће британска влада скоро формално поднијети захтјев за иступање из ЕУ", рекао је он.

Истовремено је поручио да "нема модела" када је ријеч о будућем односу ЕУ и Велике Британије, пошто до сада ниједна земља није иступила из чланства Уније, али је јасно да неће бити могуће да Британија "бира само најбоље ствари".

Због тога, како је додао, биће посебно интензивно расправљано о слободи кретања радне снаге, јер ко жели да остане у заједничком тржишту, мора да обезбиједи и основне слободе за грађане, те да око тога нема простора за преговарање.

Према његовим ријечима, примјер Брегзита је јасно показао колико неодговорно се националисти и популисти опходе са важним референдумима.

Исто тако је оцијенио да је одлука о Брегзиту "љековити шок" за многе, јер се на крају видјело да се радило о кампањи лажи.

"Уверен сам да би многи жељели да ревидирају одлуку Велике Британије. То није могуће, али апели да се слиједи примјер Велике Британије је у ЕУ утихнуо. То је прва добра вијест", закључио је Рот.